A lakossági megtakarítási lehetőségekről, a megtakarítások fontosságáról tartott sajtóbeszélgetést az OTP. A lehetőségekről Takács Domokos, az OTP Bank Daily Banking területének vezetője és Fabriczki Rita, az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatás menedzsment terület vezetője számolt be.

Infláció, stressz, tartalékfelélés

Elmondták, hogy alaposan vizsgálták a lakossági megtakarítások lélektanát: válság idején a stressz-szint megnövekszik, értelemszerűen, ha van megtakarítás, akkor ez mérsékeltebb. Infláció idején megnőnek a kiadások, a jelenlegi helyzetben ezt nem követték a bevételek. Ilyenkor a megtakarításokhoz nyúlnak, ha erre van lehetőség. 

Az OTP kutatásai szerint

a társadalom 80 százalékának nincs érdemi megtakarítása, ennek határát 500 ezer forintnál húzták meg.

Természetesen a készpénzmegtakarításokra nincs rálátás. ideálisnak azt tartanák, ha van 6 havi jövedelemnek megfelelő megtakarítás, ami a nyugati társadalmak középosztályaiban jelentős.

Értéknövelés és rugalmasság, tévhitek

A megtakarítások tekintetében lényeges az értéknövelés, ugyanakkor azoknak, aki gyakran nyúlnak megtakarításaikhoz, a rugalmasság elsőrendű tényező. A megtakarítások növeléséhez jelentős edukáció is szükséges, hisz sokan úgy gondolják, hogy nem érdemes kis összeget félretenni, illetve sokan lottóra, szerencsejátékra gondolnak. Ugyancsak egy tévhit, hogy a kamatokból, hozamokból önmagában jólét lesz, és ebben az esetben abba lehet hagyni a megtakarítást, vagy akár a munkát.

Ugyanakkor ez csak reálhozam esetén van így, ráadásul különösen nagy összeg esetében, ami normál körülmények között elérhetetlen az átlagos megtakarítóknak. Így a megtakarítás célszerűen egy folyamatos tevékenység: hónapról hónapra javasolnak akár egy kis összeget félretenni, viszont ezt nem a "befőttesüvegbe", hanem bátorítanák a lakosságot, hogy ezt banki eszközökbe helyezzék el, mivel most már kifejezetten erre alkalmas termékeket kínálnak.

Ideális eszközök kisösszegű, rendszeres megtakarításokhoz

A termékfejlesztések fókuszában az elmúlt időszakban ezek az eszközök álltak: egy megbízással folyamatosan befektetési alapokban helyezhető a rendszeres megtakarítás, mint a pénzpiaci alapok vagy a rövid kötvényalapok. Ezek a termékek az értékállóságra koncentrálnak, de vannak olyan takarékszámlák is, melyek rugalmasan kezelhetők, de mégis biztosítanak hozamot.

A termékskálán persze nem könnyű eligazodni, de van egy pénzügyi tervezés szolgáltatás, amellyel segíteni tudnak az ügyfeleknek megtalálni a megfelelő eszközt. Emellett egy applikáción is dolgoznak, amely elektronikusan fogja az ügyfeleket végigvezetni a megtakarítási lehetőségeken, felmérve az egyedi helyzetet, igényeket is.