Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A súlyosan sérült bányászt találták meg leghamarabb a mentők, csaknem 12 órával a bányaomlás után. A vájár comb- és válltörést szenvedett és a kihűlés határán volt, mesterséges kómában, mentőhelikopterrel vitték Bukarestbe. A kisebb sérüléseket szenvedő bányász egy órával később szabadult ki, és a saját lábán jött a felszínre, őt a petrozsényi kórházban ápolják. A harmadik bányász élettelen testét 15 órával a baleset után hozták a felszínre.

A fejleményekről a helyszínre utazó Toma Petcu energiaügyi miniszter tájékoztatta a román sajtót. A miniszter közölte, hogy mielőtt visszatérne Bukarestbe, szeretne találkozni a bányaomlást épségben túlélő vájárokkal és a bányamentőkkel. Megjegyezte, hogy a bányászat feltételei nem a legjobbak, de hozzátette: ez a mesterség mindenütt a világon kockázatokkal jár.

A dél-erdélyi Lupényben csütörtök kora délután mintegy tíz méter hosszan beomlott egy szénbánya 500 méter mélyen vájt tárnája. Az ott dolgozó tizenegy bányász közül nyolcan azonnal a felszínre tudtak jönni, az omladék alatt és mögött rekedt bányászok kimentésén pedig nyolctagú mentőalakulatok dolgoztak több váltásban.

A román állam gazdaságtalanságuk miatt már bezárta a bányák többségét a Zsil-völgyi szénmedencében. A térségben már csak négy bányában folyik fejtés. A lupényit és a petrillai Lónyay-bányát tavaly vették fel a bezárandók listájára, ott 2018-ban fejtenek kőszenet utoljára, de bezárásuk folyamata 2027-ig is eltarthat.