A testület tagjai - Horváth Tihamér elnök, Rédly Elemér katolikus plébános, a kezdeményezés "atyja", valamint Eperjes Károly színművész - első határozatukkal elfogadták az irányító testület ügyrendjét, majd az alap működésével kapcsolatos főbb feladatokat vitatták meg - olvasható a közleményben.

A testület alapvető célként fogalmazta meg, hogy a lakossági és vállalkozói befizetések alacsony adminisztráció mellett, minél egyszerűbben valósulhassanak meg. Az alap számlájára szerdáig 443 befizetésből 43,2 millió forint folyt be - áll a közleményben.
Az alap létrehozásáról április elején döntött a kormány Rédly Elemér győri katolikus plébános javaslatára, illetve egymillió forintos kezdőtőke felajánlása után.

Az Összefogás az Államadósság Ellen Alap célja, hogy bevételeket gyűjtsön az államadósság csökkentésére, a befolyt összeg kizárólag erre a célra használható fel. Az alap vállalkozási tevékenységet nem végezhet.

Az Országgyűlés május végén törvényben rögzítette, hogy a befizetett összeggel csökkenthető a személyijövedelemadó-alapja, a vállalkozások pedig költségként számolhatják el azt.