Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A négynapos hétvégén végleg kinyitott a Balaton: a kereskedők és vendéglátósok egy részénél ugyan már a húsvéttal megkezdődött az előszezon, a tóparti vállalkozók többsége azonban mostanra időzítette a nyitást. Számításuk bejött, rengetegen keresték fel a hosszú hétvégén a magyar tengert, megteltek a szállodák és a panziók, s a nyaralótulajdonosok többsége is felkereste hétvégi házát. A tóparti vállalkozók reményei szerint a jó szezonkezdet hasonló folytatást ígér. Bíznak benne, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a szezon nem ér véget augusztus 20-szal, hanem megfelelő időjárás esetén kitart ősz közepéig. Az egész éves Balaton azonban még mindig csak álom és marketingfogás, megvalósulásához még rengeteg fejlesztésre lesz szükség a tónál - írja a Népszava, amely számba vette, hogy milyen fejlesztések valósultak meg a tó környékén.

Ebből egy, hogy végre egy darab callcentert tart fenn a Balatoni Hajózási Zrt. De fontosabb, hogy a kormány 2016 év végén egy 365,4 milliárdos keretet határozott meg uniós és hazai forrásokból a balatoni régió fejlesztésére.

A tó helyzetén sokat segít, hogy a vendéglátás áfájának 5 százalékra csökkentése, illetve, hogy a tóparti vállalkozók nagy része megértette: nem lehet kéthavi nyitva tartással megkeresni az egész évre elegendő bevételt - foglalta össze a lapnak nyilatkozó Balassa Balázs, aki Szigliget polgármestere.

Az ingatlanárak is megugrottak

A gazdasági válság idején visszaestek a balatoni ingatlanárak. A nyugati medencében, Balatonmáriafürdőn és Balatonfenyvesen akár 3-4 millió forintért is lehetett nyaralót venni, az elmúlt években azonban előbb szép lassan visszaaraszoltak az árak a 2008 előtti szintre, most pedig már bőven meg is haladják azokat.

Egy jó állapotú, korszerű nyaraló a kisebb településeken is 350 ezer forintos, de egy jó panorámás lakás már 650 ezer forintos négyzetméterárról indul - írja a lap.

Kép forrása: Szász Péter/Napi.hu