Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) értékelte a Jobbik gazdálkodására vonatkozó, hatósági kockázatjelzés alapján birtokába jutott dokumentumokat, és tájékoztatta a pártot, hogy az idei év első félévében 331 millió 660 ezer forint összegben tiltott támogatást fogadott el - közölte az ÁSZ az MTI-vel.

A plakátok miatt van

Az ÁSZ szerint hatósági jelzést kaptak a Jobbik 2017. első félévi plakátszerződéseivel kapcsolatban a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól jelentősen elmaradó egységárak miatt, és ezeket a dokumentumokat felhasználták az ellenőrzés során.

A számvevőszék a jelentéstervezetben tájékoztatta a pártot, hogy a hatósági kockázatjelzésben rögzített politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a Jobbik összesen 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől, amely a párttörvény 2014. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. A jogszabály szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető piaci árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat.

Az ellenőrzéséről szóló jelentéstervezetet megküldték észrevételezésre a Jobbiknak. Az ÁSZ még október elején közölte, hogy a párt akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását. Ezért az ügyészséghez fordultak, amely elrendelte a nyomozást az ügyben.

Reagált a Jobbik

A jelenlegi helyzetben kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a jövő tavaszi országgyűlési választáson - közölte Volner János, az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője az MTI tudósítása szerint. Összesen több mint 660 millió forint bírsággal számolnak, ami gyakorlatilag megfelel az összes anyagi erőforrásnak, amit a következő időszakban politikai és kampánytevékenységre fordítottak volna.

A jobbikos politikus a rendszerváltás utáni időszak politikai küzdelmeinek mélypontjaként jellemezte a helyzetet, kifogásolva, hogy hatósági eszközökkel, "a magyar államapparátus pártállami szolgálatba vonásával" akarja a Fidesz ellehetetleníteni és tönkretenni a pártot.

"A mai napon történtek" jelentik a Jobbik betiltásának és felszámolásának első lépéseit - értékelt Volner János. Azt is szóvá tette: "egy volt fideszes országgyűlési képviselő által irányított" ÁSZ úgy ellenőrizte a Jobbikot, hogy a határidő előtt elzárta a párt elől az adatok feltöltésének lehetőségét, majd azok eltitkolásával vádolta. A kért adatokat az ÁSZ székháza elé vitték és újságírók gyűrűjében megpróbálták átadni, az átvételt azonban a szervezet megtagadta. A frakcióvezető szerint semmilyen titkolnivalójuk nincs, mindenben eleget tettek törvényes kötelezettségeiknek.

Volner szerint a számvevőszék úgy tett megállapítást, hogy nem volt az iratok birtokában, "hasraütésszerűen" állapította meg az összeget.

Arra a felvetésre, hogy az ÁSZ egyelőre jelentéstervezetként hivatkozik a dokumentumra, azt felelte: csatolni fogják észrevételeiket, de a szervezet eddig is elzárkózott az adatok átvételétől. Ismét kísérletet tesznek arra, hogy a helyzet tisztázódjon - tette hozzá.

Volner János szerint egyetlen fillér törvényileg kifogásolható támogatást nem kaptak sem magánszemélytől, sem egyéb szervezettől, s ezt bizonyítani is tudják.

A nyitókép forrása: Szabó Dániel/Napi.hu.