A KSH friss adatai szerint az idei első fél évben 3420 új lakás épült, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több, a kiadott lakásépítési engedélyek száma, az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentésekkel együtt 13 236 volt, több mint kétszer annyi, mint egy éve.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) arra hívja fel a figyelmet, hogy már most több lakásépítést jelentettek be, mint tavaly összesen, az adatokból látszik, a bevezetett kormányzati intézkedéseknek jelentős lakásépítéseket generáló hatása volt. Ahhoz, hogy a lakásépítések száma a megfelelő szintre emelkedjen, és tartósan ott megmaradjon, további intézkedésekre van szükség.

QP | Quality Placement

Az egyesület szerencsésnek tartaná, ha a családokat nem terhelné a gyermek előre vállalásának nyomása, ezért javasolják, hogy a kormány vállalja a kiforrott csok-rendelet fenntartását legalább egy szándéknyilatkozattal minimum 10 évig. A lakásállomány minőségi megújításához elengedhetetlenek a felújítások, a lakásépítésekhez hasonlóan a felújítások is nagy lendületet kapnának, ha ezekre is visszaigényelhető lenne az áfa.

A várt fordulat bekövetkezett az új lakások piacán, a felfokozott érdeklődéshez kezd felzárkózni a kínálat - fogalmazott Balogh László, az intaglan.com vezető gazdasági szakértője. A piaci élénkülést alátámasztják az ingatlan.com legfrissebb adatai is, júliusban 25 százalékkal több új építésű lakóingatlant hirdettek eladásra, mint egy évvel korábban.

Az engedélyek számának kiugró emelkedése azzal is magyarázható, hogy februárban tisztázódtak a kormányzati lakástámogatási rendszer részletei, több beruházó csak a módosítások után, a második negyedévben kezdett építkezésbe, vagy kért engedélyt a tervezett lakások fejlesztésére. A lakásépítési engedélyeknél figyelembe kell venni, hogy a hivatalos statisztika valamennyi lakóingatlanra - tehát a családi házakra és üdülőkre - kiadott engedélyeket is magában foglalja, ezért a kiadott engedélyek számánál kevesebb lehet a ténylegesen megépülő társasházi lakások száma. A szakértő szerint további élénkülést vetít előre az új építésű lakások piacán az építési engedélyek számának jelentős emelkedése. Ráadásul az épülőfélben lévő lakások többségét később adják át, ezért csak 2017-ben számít arra, hogy tömegesen jelenjenek meg az elkészült új társasházi lakások a piacon.

A növekedésre már korábban is számítani lehetett - mondta Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. A következő időszakban tovább nőhet a piacon megjelenő új építésű lakások száma, de nagyobb bővülés inkább jövőre várható. A több mint 13 ezer kiadott lakásépítési engedély jelentős növekedést jelent, főleg az alacsony bázis miatt, de ez a darabszám még viszonylag kevésnek számít, ennél több új lakóingatlant is elbírhat a piac.

A lakáspiaci növekedéshez a hitelezés is hozzájárulhat a jövőben. A K&H szerint megkezdődött a hitelezési fordulat a piacon, a bank által folyósított jelzáloghitelek volumene január és május vége között 27,5 milliárd forintra rúgott, ami 41 százalékos növekedés éves összevetésben.