A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői csütörtökön az MTI-nek elmondták: a magyar államadósság-törlesztési kockázat fedezetére kínált hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az aznapi késői londoni kereskedésben tíz bázispontot meghaladó emelkedéssel 270 bázispont közelében járt. A magyar CDS-kontraktusok előző nap 258,8 bázisponton zártak.

A CMA szakértői kiemelték, hogy csütörtökön Magyarország volt a kivétel a CDS-piaci árazások egyébként általános csökkenése alól. A térségi EU-tagállamok közül Lengyelország szuverén adósi törlesztéskockázati biztosítási kontraktusainak díja a 146,2 bázispontos előző záróról 138 bázispont környékére, Csehország CDS-díjszabása 97,6 bázispontról 96 bázispontra csökkent.

Enyhült a súlyos adósság- és költségvetési gondokkal küszködő euróövezeti tag Görögország törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak ára is, a 738,4 bázispontos záróról 721 bázispont környékére.

A szerdán kialakult árazások alapján a törlesztési leállás kockázatára biztosítási ügyleteket nyújtó piaci szereplők az aznapi londoni kereskedésben minden 10 millió euró magyar államadósság után évente 270 ezer euró körüli törlesztéskockázati biztosítási díjat számítottak fel a befektetőknek az irányadó ötéves futamidőre. A magyar CDS-ügyletek árazása 10 millió euró adósságonként több mint 10 ezer euróval emelkedett csütörtökön az előző záróról, jóllehet még így sem volt sokkal több az aktuális görög CDS-díj harmadánál.