Egy negyedév alatt csaknem 1 milliárd euróval csökkent, míg egy hónap alatt 2 milliárddal nőtt a nemzetközi tartalékok nagysága. Ez december 31-én 37,774 milliárd eurót jelentett az MNB szerdán közzétett végleges adatai szerint. A tartalékokon belül 35,1 milliárd volt a devizatartalék, ebből 30,9 milliárd volt értékpapírokban.

A devizatartalék egy negyedév alatti mérséklődését többek között az Államadósság Kezelő Központnak október 28-án egy 1 milliárd euró névértékű lejárt kötvényének kifizetése, valamint a Lehman Brothers bedőlését követő hitelfelvétel törlesztéseként az EB-nek 2 milliárd eurót törlesztettek az összegből - derülnek ki a részletek a Negyedéves jegybanki jelentésből. Az MNB saját adósságszolgálatához kapcsolódó kifizetések 20 millió, míg a költségvetési szervek megbízásából nettó 60 millió eurónyi mínusz keletkezett.

Másik oldalról a negyedik negyedben az EB 1,7 milliárd euró nettó transzfer érkezett, valamint a devizatartalék egy negyedév alatt 200 millió euróval növekedett az adósságkezeléssel kapcsolatos és egyéb műveletek (mark-to-market betétek stb.) következtében. A rövid betétállomány év végéhez kapcsolható szezonális emelkedése további 800 millió növekedést, a portfóliókon elért eredmény 200 millió eurónyi pluszt jelentett, ezek a tételek eredményezték az év végi megugrást is.

Magyarország nemzetközi tartalékainak állománya

Forrás: MNB