Kilencven-százezer között van azoknak az ingázóknak a száma, akik akár naponta, akár hetente vagy ritkábban járnak haza - erről Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke beszélt a Magyar Hírlapnak adott interjúban a nemzetközi vándorlásról.

Úgy vélte: a nemzetközi vándorlási statisztika viszont arra nem tud jelenleg pontos választ adni, hogy hányan költöztek huzamosabb időre külföldre úgy, hogy ott is laknak, ott dolgoznak, és az egész családjuk, háztartásuk is kint van. Ez a fajta kivándorlás mindenütt a világon nehezen mérhető jelenség, éppen amiatt, hogy mozognak az emberek.

Vukovich szerint ráadásul a vándorlás jellege is változik, sokan a migránsok közül egyik idegen országból a másikba költöznek, közben a saját országukba is visszaköltöznek egy időre. Ily módon egy hullámzóan mozgó sokaságról beszélhetünk, amelynek létszámát rendkívül nehéz mérni - fogalmazott. A statisztikus szerint egész Európa hasonló demográfiai kihívásokkal küzd, mint mi, magyarok: néhány országban csak a bevándorlás tartja szinten a népességszámot.

Hamarosan minden kiderül

Mivel az unióban mindenütt probléma e jelenség mérése, két éve vezető partnerként vesz részt a KSH egy EU-finanszírozású nemzetközi projektben, amelynek célja, hogy megismerjék a kelet-közép-európai régió migrációs folyamatait, módszertani megoldásokat keressünk a migráció mérésére, migrációs adatrendszerek kialakítására. Magyarország mellett további hét ország huszonhét intézménye vesz részt a kutatásban. Az év végéig véglegesedik az az ajánlássorozat, amely a migrációs statisztikai adatrendszerek létrehozására ad európai szinten is hasznosítható szakmai javaslatokat.

Rekorder a magyar népességfogyás

A 2011-es volt így az első olyan népszámlálás, amely tízmillió alatti népességet regisztrált. Több más európai országban is csökken a népesség, de ilyen hosszú időtávú népességcsökkenést még egy ország sem élt meg.

A népesség csökkenése ugyanazokra az okokra vezethető vissza, mint a népesség öregedése, és így a kettő összefügg. Mind a kettő hosszú távú tendencia, amivel a következő évtizedekben biztos, hogy együtt kell élnünk.

A halálozások száma szerencsére csökken, a várható élettartam 1993 óta nő, s ez kissé mérsékli ugyan a népességcsökkenést, de sajnos a születések száma nem eléggé tölti fel a népességet gyermekekkel, majdani fiatalokkal és majdani munkavállalókkal. Ily módon a csökkenés előttünk áll még hosszú ideig. Az intenzitásán lehet változtatni, főleg a gyermekvállalás fordulhat kedvezőbbé, ha a népesedéspolitikai, családpolitikai intézkedések folytatódnak, és tartósak maradnak.

Termékenységi fordulat hiányában tovább csökken a gyermekek száma, hiszen a szülőképes korba lépő nők száma is csökken nagyjából mostantól kezdve. "Kiöregszenek" a hetvenes évek közepéig született nagyobb létszámú generációk, és egyre alacsonyabb létszámú generációk lépnek be a szülővé válás életkorába. 2030-ig 400-450 ezerrel kevesebb nő lesz szülőképes korban, ami azt jelenti, ahhoz, hogy a mostani született gyerekszám megmaradjon, majdnem másfélszeresére kellene emelkednie az átlagos gyermekszámnak - mondta a KSH elnöke.