A hr-szolgáltató szerint munkaerőhiány sokat lendített a munkaerő-kölcsönzési piacon is,: tavaly közel 125 ezer munkavállalónak volt munkajogi kapcsolata munkaerő-kölcsönzőkkel, ez a szám 19,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium statisztikái azt mutatják, hogy a munkaerő-kölcsönzés továbbra is jellemzően a fizikai munkakörökben fordul elő: a kölcsönzöttek 88,4 százaléka végez fizikai, elsősorban betanított vagy szakmunkát. Többségében a feldolgozóiparban kaptak munkát. A szellemi munkát végzők jobbára adminisztratív szolgáltatásokat végeznek: ügyintézők, ügyviteli alkalmazottak.

A kölcsönzött munkavállalók nem kevesebb, mint 91 százaléka teljes munkaidőben dolgozott tavaly, ami azt jelenti, hogy 2014-hez képest 11 százalékkal csökkent a részmunkaidőben, míg 25 százalékkal nőtt a teljes munkaidőben dolgozók létszáma. Az összes foglalkoztatott 81 százalékát határozatlan idejű munkaszerződéssel alkalmazták a munkaerő-kölcsönző cégek, ami azt mutatja, hogy egyre több kölcsönzött munkavállaló folyamatosan állásban marad.

Sokan "státusba" kerülnek

A Trenkwalder szerint a kölcsönzött munkaerőnek tavaly 19 százalékát át is vették saját állományba, lehetővé téve számukra a cégen belüli karrier építését. A munkaerő-kölcsönzés jelenleg mintegy 5 ezer munkáltatónak kínál  megoldást. Míg 2009-ben a gazdasági válság hatására a kölcsönzött munkavállalók száma alig haladta meg a 79 ezret, a 2010-es években a kölcsönzött munkavállalók száma már folyamatosan 100 ezer felett alakult. Magyarországon közel 1100 munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céget tartanak nyilván, ám a piac erősen koncentrált: a teljes piac tavalyi nettó árbevételének (202 milliárd forint) 28 százalékán a lista élén álló három szereplő (Prohumán, Trenkwalder, Addeco) osztozott.

Konkurenciát kap a munkaerő-kölcsönzés?

A kölcsönvevő cégek részéről ugyanakkor egyre nagyobb igény tapasztalható egy olyan jellegű szolgáltatás iránt, amely kiküszöböli a kölcsönvevő terheit - munkaszervezés, baleseti felelősség, motiváció megteremtése és egyebek - miközben a kölcsönzés előnyei továbbra is megmaradnak. Ezért a hazai munkaerőpiacon egyre szélesebb körben szerveznek ki egészében olyan időszakosan felmerülő ipari folyamatokat (például raktári anyagmozgatás, minőség-ellenőrzés, csomagolás, összeszerelés), amelyeket korábban főként kölcsönzött munkaerővel végeztettek el.