Kovács László adóügyi biztost Andor László az EBRD igazgatósági tagja váltja az Európai Bizottságban - jelentette be parlamentben Bajnai Gordon.

A miniszterelnök szerint Andor rátermettségéhez és tisztességéhez kérdést nem férhet, ugyanakkor a biztos feladata nem Magyarország képviselete, hanem az európai ügyek vitele lesz - mondta a kormányfő.

Andor László elmondta a jelölés számára hatalmas felelősség, hisz az uniós biztosok munkája visszahat az országra. Akkor lehet sikeres az uniós biztos, ha lényeges kérdésekkel fogalkozik az Európai Bizottság, amelyek közül a legfontosabb a gazdasági válságból való kilábalás.

Bajnai azt is bejelentette, hogy az EU-biztosként esélyesként emlegetett Veres János volt pénzügyminiszter jelölni fogja Bajnai egy nemzetközi szervezethez. Ez utóbbi valószínűleg az EBRD-nél egy alelnöki poszt lehet.

A Londonban élő közgazdász szakember korábban Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tanácsadójaként dolgozott. 2005 óta az EBRD Magyarországot képviselő igazgatója. A Magyar Tudományos Akadémia Nemzetközi Tanulmányok Bizottságának tagja, kandidátus. Tanít a Budapesti Corvinus Egyetemen is.