Levelet küldött Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) - írja a Népszava a birtokába jutott, két héttel ezelőtt keltezett dokumentum alapján.

A levél arról szól, hogy az önkormányzatok mekkora veszteségeket szenvedtek el a koronavírus-járvány, valamint a kormány döntései miatt, s ez "problémákat okozott és okoz a folyamatos működésben".

Az MJVSZ nemcsak nemcsak a helyi iparűzési adókiesés - ami esetükben 30 milliárd forint - teljes kompenzációját kéri, hanem szinte minden területre plusz forrásokat igényelne a kormánytól. A szövetség azt javasolja, hogy az átmeneti likviditási problémák kezelésére, illetve a beruházások megvalósítására hitelt vehessenek fel a települések. Az önkormányzati hitelfelvétel 2012-től kormányzati engedélyhez kötött, s bár tavaly felmerült, hogy ezen a járvány miatt lazítana a kabinet, végül visszavonta erre vonatkozó javaslatát.

A szervezet levelében felveti: a települések akár át is adhatnák állami kezelésbe a sportlétesítményeiket, illetve a háziorvosi ügyeletek működtetését. A szövetség tagjai átmeneti finanszírozási segítséget kérnek a helyi tömegközlekedés működtetéséhez is - ebből éppen az idei évtől szállt ki az állam. A kötelezően vállalt - közétkeztetési, kulturális, szociális és gyermekjóléti - feladatokra, valamint az általános működésre nagyobb összegű normatívát igényelnének.

A levelet a kaposvári fideszes polgármester, a szövetség elnöke, Szita Károly és pécsi ellenzéki kollégája, Péterffy Attila, az MJVSZ társelnöke írta alá. Az utóbbi megerősítette a Népszavának, hogy a levelet teljes konszenzus övezte a szövetségben. Ez arra utal, hogy nemcsak az ellenzéki vezetésű, hanem a kormánypárti települések is úgy látják, hogy az önkormányzatok problémái súlyosak: a 23 város közül 12 élén fideszes politikus áll.