Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A KSH részletes októberi beszámolójának fő számai megegyeznek az előzetes adatokkal, vagyis a 10. hónapban az ipari termelés 7,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. (A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal.) A termelés volumene az év első tíz hónapjában 1,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában, miközben szeptemberhez képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index októberben 1,9 százalékkal csökkent.

Esés a külpiacon, esés belföldön

2008 első tíz hónapjában az ipari export 2,9 százalékkal emelkedett, októberben 8,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához mérten. Az év tizedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel négytizedét adó villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 8,9 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari export közel egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele az átlagnál nagyobb mértékben, 12,6 százalékkal esett vissza.

Az ipar január-októberi belföldi értékesítése stagnált, októberben 6,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első tíz hónapjában 2,3 százalékkal, októberben 6,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Bezzeg a faipar

2008 októberében a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 8,6 százalékkal visszaesett, a csekély súlyú bányászaté 23,8 százalékkal nőtt. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás kibocsátása 7 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét, részben az importot kiváltó hazai termelésbővülésnek köszönhetően.
Októberben a feldolgozóipar tizennégy alága közül kettőben figyelhető meg növekedés. A gép, berendezés gyártásának volumene 3 százalékkal, a fafeldolgozásé 2,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, mindkét alág esetében elsősorban a kimagasló exportértékesítés miatt.

A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártása számottevően, 14,6 százalékkal csökkent, nagyrészt az összes értékesítés közel háromnegyedét adó hazai eladások visszaesése következtében. A feldolgozóipari termelés egyhatodát adó járműgyártás termelése is jelentősen, 12 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A feldolgozóipari termelés közel egyharmadát kitevő villamos gép, műszer gyártása 6,2 százalékkal mérséklődött, ehhez elsősorban a külpiaci eladások kedvezőtlen alakulása járult hozzá. Kisebb mértékű volumencsökkenés figyelhető meg a vegyi anyag, termék gyártásában (6,5 százalék), ami részben a műanyag-alapanyagok iránti kereslet visszaesésének következménye. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 23,5 százalékkal a textília, textiláru gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.

2008 októberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 11,3 százalékkal visszaesett 2007 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 11,4 százalékkal, az új belföldi rendelések 10,6 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 2 százalékkal haladta meg az előző év októberének szintjét.

Itt a recesszió - elemzői kommentárok

Az októberi mutató azt jelzi, hogy itt a recesszió, s a következő hónapokban még rosszabb lesz a helyzet - kommentálta egy hete az előzetes adatokat Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője, aki szerint a fő probléma az, hogy már az export sem képes segíteni az ipari termelést. Eközben pedig a belföldi kereslet sem képes érdemben javítani a helyzeten.

Suppan Gergely, a Takarékbank makroelemzője szerint további esés következhet, mivel a gyenge rendelésállomány, a különféle indexek esése és a sok rossz vállalati hír mind arra utal, hogy az ipar számára rossz lesz a következő néhány hónap is. Ebben az időszakban a termelés volumenének csökkenése év/év alapon megközelítheti a tíz százalékot is. Az ipari termelés zsugorodását pedig hamarosan a GDP-prognózisok átszabása is követheti - véli az elemző.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szakértője szerint sem lehet optimistán nyilatkozni az elkövetkező időszakról. A jövő év második félévéig ugyanis még többször lesznek masszívan negatív számok. Az eurózóna gyengülése ugyanakkor meglehetősen gyorsan befolyásolta a hazai ipari adatokat, s ennek az átgyűrűzésnek a hasonló ütemű megismétlődése a globális gazdasági kilábaláskor a hazai termelésnek is lökést adhat. Az optimista szcenárió szerint ez akár jövőre bekövetkezhet, azonban a kockázatok még mindig erőteljesen lefelé mutatnak.