A csapadékhiányos tél kedvezőtlenül érintette a méhlegelőket. Bár az április – a hűvös, szeles nappalai miatt – rossznak volt mondható, ha most beköszöntene a jó idő, az a következő két hétben ideális termést is eredményezhetne – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádiónak.

Az ágazat egyre több állami támogatást remélhet. Idén már méhcsaládonként 1000 forintot lehetett igényelni, amit május második felében utalnak a méhészeknek. Emellett egy hárommilliárdos állami program is segíti a szakmát, valamint nemrégiben Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy a magyar kormány – az EU-ban elsőként – méh állatjóléti pályázatot hirdet, 10 milliárd forintos keretösszeggel.

A magyar méhészek természetes mézet termelnek a piacon, ezért csak abban az esetben tudnak érvényesülni, ha fair és tisztességes magatartást folytatnak a partnereik is. Ezért az egyesület állandó jelleggel monitorozza a hazai polcokon lévő mézeket, mert a minőséghamisítás mellett – amikor nem nektáreredetű cukor van a mézben – egyre gyakoribb az eredethamisítás is - fogalmazott az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.