MEKH közleményt adott ki arról, hogy az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan felügyelt erőművi tevékenységet helyszíni ellenőrzésekkel is megerősítették. - Az idei évben a MEKH fokozott figyelmet fordított az olajtüzelésre alkalmas nagyerőművek ellenőrzésére, különös tekintettel a tüzelőanyag készletezésre - írta a hivatal.

A szeptemberben és októberben végzett vizsgálatok során a Hivatal kiemelt figyelmet fordított az olajtüzelésre alkalmas nagyerőművekre; négy nagyerőmű telephelyét ellenőrizték, ahol megállapították, hogy azok a jogszabályi és szabályzati előírások szerint működnek.

A MEKH közleéményéből kimaradt, hogy pontosan melyik négy erőművekről is volt szó, de a körbeírások alapján valószínűsíthető, hogy a Kelenföldi Gázturbinás Erőmű (136 MW, földgáz és gázolaj tüzelésre alkalmas), a Lőrinci Gázturbinás Erőmű (150 MW, gázolaj tüzelésű), a Csepeli Gázturbinás Erőmű (390 MW, földgáz és gázolaj tüzelésre alkalmas), valamint a Gyorsindítású Gázturbinás Erőművek (Litér, Sajószöged - 240 MW, gázolaj tüzelésű) sorról lehet szó.

A MEKH közleménye szerint az ellenőrzések során megvizsgálták a tüzelőanyagok rendelkezésre állását is, és "megállapították, hogy az erőművek rendelkeznek a jogszabályban előírt biztonsági és normatív tüzelőanyag készlettel".

Az 50 MW és annál nagyobb teljesítményű erőműveknek normatív energiahordozó-készletet, valamint ezt meghaladóan biztonsági energiahordozó-készletet kell tartaniuk a napi átlagos tüzelőhő felhasználás alapján. Az erőműveknél legalább tizenhat napi átlagos villamosenergia- és kapcsolt hőtermeléshez szükséges energiahordozó mennyiségnek kell rendelkezésre állnia arra az esetre, ha az elsődleges tüzelőanyag ellátás átmenetileg megszűnik.

Nyolc napra elegendő készletet azon a telephelyen kell tárolni, ahol a tüzelőberendezés üzemel, míg a biztonsági energiahordozó-készletek a telephelyen kívül is tárolhatók azzal a feltétellel, hogy az energiahordozónak az erőműbe jutása nem igényli közforgalmi vasút, vízi út vagy 5 km-nél hosszabb közforgalmi út igénybevételét, beszállításáról a termelő saját maga tud gondoskodni, és a beszállítási kapacitása nagyobb, mint a napi átlagos energiahordozó-felhasználás - olvasható a közleményben.