A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A tavasz első nagy karrierbörzéje február 26−27-én lesz. A HVG állásbörzéje a célcsoportnál nem számít változásra: a mérnöki, műszaki, informatikai, gazdasági területen állást keresők, valamint a legalább egy idegen nyelven magabiztos nyelvtudással rendelkezők keresik fel a kiállítást − mondta lapunknak Hajdú Csongor, a rendezvény főszervezője. A tavalyi börzén minden eddiginél magasabb arányban jelentek meg a diplomás pályakezdők és a többéves szakmai gyakorlattal rendelkezők. Az álláskeresők 15 százaléka vezetői karrier, 29 százaléka pedig a szakmai gyakorlati lehetőségek iránt érdeklődött. Kínálati oldalon az elmúlt évek trendjei alig változtak: a mérnökök és az informatikusok a legkeresettebbek. Ősszel a nettó fizetési igények átlaga 179 ezer forint volt, területenként és tapasztalati szintenként komoly különbségekkel. Az it-szektorban a legmagasabb a fizetési igény (nettó 392 ezer forint), ezt követi a senior pozícióban elvárt fizetés 379 ezer forinttal. A gazdasági terület senior pozíciójáért 345 ezer forintot kérnének, a tapasztalatot igénylő pozíciókban 224 ezer forintot várnak el, pályakezdő munka esetében 155 ezer forintos, végül szakmai gyakorlaton 133 ezer forintos nettó fizetéssel lennének elégedettek a pályázók. A mérnöki, műszaki területen van a legnagyobb eltérés a bérigényeknél: 154−326 ezer forint között mozognak az elképzelések.

A Műegyetemi állásbörzét március 6−7-én rendezik, a BME külügyi börzével együtt. A korábbi tapasztalatok alapján a kiállítók többsége évek óta visszatérő partner. Itt is elsősorban a friss diplomás vagy diploma előtt álló, nagyrészt műszaki, mérnöki vagy gazdasági végzettséggel és releváns nyelvtudással rendelkező álláskeresők és alsóbb éves hallgatók látogatják a rendezvényt. Az utóbbi években egyre nagyobb az érdeklődés a még egyetemi éveiket töltő, alsóbb éves hallgatók iránt is.

Legfeljebb a felajánlott pozíciók számában hozhat változást az idei állásbörze a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE), amelyet március 20−21-én rendezünk − mondta lapunknak Andrási Mónika, a Vállalati Kapcsolatok és Karrier Iroda (VKKI) igazgatója. Tavaly nagyjából 2500-at ajánlottak fel a kiállítók, idén is 1500-2000 állás- és szakmai gyakorlati pozícióra lehet pályázni, leghamarabb áprilisi, legkésőbb pedig szeptemberi kezdéssel. A pozíciók száma nem azonos az ajánlott álláshelyek számával, hiszen egy pozícióról több érdeklődőt informálhatnak − mondta Andrási.

Nem számít változásra a legnépszerűbb és leginkább keresett szakmáknál (pénzügy, számvitel, marketing, informatika, adminisztrátor, jog) és a megjelölt kezdő keresettel kapcsolatban. Tavaly is a gazdasági szakokhoz köthető állások voltak a legnépszerűbbek a végzős vagy oklevél előtt álló hallgatók körében, akik tavaly kezdő fizetésüket havi bruttó 200-250 ezer forintra kalkulálták. Évről évre kevesebb közvetítő-tanácsadó cég jelenik meg a BCE börzéjén, alapvetően a gazdasági válságnak köszönhetően, hiszen sok cég már nem áldoz pénzt arra, hogy külső partner bevonásával keresse a fiatal munkaerőt. Nőhet viszont az összkiállítók száma, 2012-ben a tavaszi és az őszi expón összesen 134 kiállító vett részt, idén csak a márciusra 75-80-at várnak − eddig nagyjából hatvan cég regisztráltatta magát.

 

Pályakezdőknek kínált hirdetések adatai

KategóriaTavaly feladott hirdetés

Ügyfélszolgálat / ügyfélkapcsolat788
Szakmai-gyakornoki programok778

Mérnök636

Pénzügy / számvitel / menedzsment576

It-fejlesztés / programozás549
Forrás: Profession.hu