Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) július közepi ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a melanóma kezelésére szolgáló Opdualag készítményre.

Az Opdualag 12 éves vagy idősebb felnőttek és serdülők előrehaladott - nem operálható vagy áttétes - melanómájának első vonalbeli kezelésére javallott. A készítményt kizárólag onkológus szakorvos írhatja fel - írja az Orvostovábbképző Szemle.

Az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerügyi Hivatala az FDA már március 18-án engedélyezte a készítményt azonos márkanéven, a kérelmező itt a Bristol-Myers Squibb Company volt.

A klinikai vizsgálatba 714 főt vontak be, akik harmadik vagy negyedik stádiumú melanómában szenvedtek.

A vizsgálatok során az Opdualag leggyakoribb mellékhatásai a mozgásszervi fájdalom, fáradtság, kiütés, viszketés és hasmenés voltak. A leggyakoribb laboratóriumi eltérések többek között a csökkent hemoglobinszint, az alacsony limfocitaszám és csökkent nátriumszint voltak.

A melanóma agresszív rákos megbetegedés, ha időben felismerik, jól kezelhető. A daganatos betegségek között Magyarországon a negyedik-ötödik leggyakrabban előforduló ráktípus. 

Statisztikai adatok szerint jelentősen emelkedett Magyarországon a melanomás betegek száma az elmúlt években. A nemzeti rákregiszter adatai szerint 2007-ben 1800, 2017-ben és napjainkban is évente háromezer új beteget diagnosztizálnak, és minden évben 360-an életüket is vesztik.