A hazai vállalkozások zömében nem elég versenyképesek, mert technikai színvonaluk elmaradott, és nem érik el azt az üzemnagyságot, aminek alapján a külpiacon sikeresek lehetnének - mondta a Közigazgatási és Regionális Tudományok Intézetének igazgatója.

Mellár Tamás, aki korábban a Központi Statisztikai Hivatal elnöke volt, elmondta: ugyancsak gondot jelent, hogy a hazai vállalkozói réteg nem igazán produktív, vagyis nem képes annyi többletterméket előállítani, ami egy normális működéshez, fogyasztáshoz és beruházáshoz szükséges lenne.

Ezáltal a fogyasztás és beruházás csökken, egyfajta "hibernált" állapotban van, annak ellenére, hogy az ország folyó fizetési mérlege viszonylag kedvező - tette hozzá.

Az átalakításhoz tőkére lenne szükség, ám a pénzek egy részét különféle olyan gazdasági célú támogatásra költi el a kormány, amivel lényegében a régi szerkezetet konzerválja. Ehelyett azokat a szektorokat kellene helyzetbe hozni, amelyeknél viszonylag magas a hozzáadott érték és kicsi az importtartalom - fűzte hozzá a szakember.

Kifejtette: ilyen ágazat a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a megújuló energia, a tudás igényű iparágak, mint például a szoftverfejlesztés. Az élelmiszeriparnak például nagy a munkaerőigénye is, fejlesztése segíthetne a foglalkoztatási gondok enyhítésén: 5-10 hektáros birtokokon zöldség- és gyümölcstermesztésre lenne célszerű berendezkedni, ezek a birokok aztán egymással összekapcsolva részvénytársaságként tudnának piacra lépni. Akár ötszáz-hatszáz ilyen társaság is működhetne - fogalmazta meg véleményét Mellár Tamás.

Oszkó Péter, a Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere előadásában többi között kifejtette: az állam hibás eszközökkel teremti meg a stabilitást, mert rossz helyről veszi el a pénzt és rossz helyre adja. Ezáltal a gazdaságot megfosztja a forrásoktól, az ország jövedelemtermelő képességét rombolja és önkényes alapon, lényegében politikai indokok szerint osztogat - tette hozzá. E folyamat megfordítása elengedhetetlen - szögezte le. Presztízsberuházások, népszerűséget növelő intézkedések, hibás adóintézkedések helyett az ország jövedelemtermelő képességének tényleges növelésére kellene a forrásokat fordítani - fejtette ki a volt pénzügyminiszter.