Az idei első három hónapban a magyarországi GDP az előző negyedévhez képest  1,3 százalékkal, míg az egy egy évvel korábbihoz 0,7 százalékkal lett kisebb - adta hírül gyorsbecslését a KSH. A változás iránya megfelel a Napi Gazdaság konszenzusának, míg az üteme annál jóval gyorsabb.

A negyedévben a nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett, míg az építőiparé jelentősen visszaesett.

A Napi Gazdaság hétfőn publikált konszenzusa alapján a piac az első negyedévre csupán 0,5 százalékos visszaesést várt, míg az év egészére 0,4 százalékkal számolt. Mindennek indoka hogy idén jelentős a költségvetési szigorítás, a gyenge a beruházási kereslet, alacsony a hitelezési aktivitás, valamint az újra romlani látszanak a régiós és az európai feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek. Eszerint csak jövőre lehet némi növekedésre számítani.

Lesz még rosszabb

A GDP csökkenése sajnos nem meglepő, mi 0,8 százalékos mínuszra számítottunk az első három hónapra - kommentálta az adatokat a Napi Gazdaság Online-nak Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője. Az összes növekedési forrás ugyanis eltűnt. A szakértő a második negyedévben még nagyobb visszaesésre számít. Véleménye szerint az igazi kérdés az, hogy a korábban vártnak megfelelően beindul-e a nyugat-európai konjunktúra a második félévben. Ha igen, úgy megúszhatja a magyar gazdaság félszázalékos GDP-csökkenéssel 2012 egészét, ha azonban nem, akkor nem elképzelhetetlen a kétszázalékos zsugorodás sem - véli Török.

Jön a technikai recesszió?

Mellbevágóan rossz lett a negyedéves adata - állapította meg Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Jó hírt csupán az jelent, hogy csak az építőipar teljesítménye zsugorodik igazán. A KSH által szintén nevesített információ, kommunikáció szegmens bővülését pedig minden bizonnyal az okozta, hogy a szolgáltatók fejlesztései nyomán egyre többen használják és költenek a mobilnetre.

Suppan szerint a második negyedévet majd csak a Mercedes-hatás, azaz a kecskeméti gyár termelésének beindulása menti majd, így ott pozitív előjelű mutatókra számít. Ennek nyomán a magyar gazdaság elkerülheti a technikai recessziót, azt, hogy két negyedéven át negatív legyen a növekedési adat. Mindezzel együtt a szakértő a keddi adatok hatására lefelé módosította éves prognózisát és úgy látja, hogy 2012 egészében már nem jöhet össze a GHDP növekedése, nulla és fél százalék közötti mínuszra számít.

Az iparban legalább megrendelések vannak

A korábban vártnak megfelelően pocsék hónapot produkált a magyar ipar, az ágazat termelése ugyanis idén márciusban kiigazítatlanul 1,6 százalékkal mérséklődött év/év alapon, míg a munkanaphatástól tisztított index 0,6 százalékos bővülést mutatott - tette közzé szintén kedden az előzetessel megegyező adatait a KSH. Februárhoz képest az egyhavi növekedés 0,6 százalék volt. Így az idei első negyedévben az ipar volumene 0,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól − holott idén az első két hónapban még a pozitív tartományban tudott maradni. Rossz előjel, hogy az évkezdettől számolt teljesítmény utoljára a válság legrosszabb évében, 2009-ben mozgott a negatív tartományban.

A havi kismértékű visszaesésben - a bázishatáson túl - elsősorban a kisebb fűtésigény, valamint a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése is szerepet játszott. Ezt csak némileg ellensúlyozta a járműgyártásban regisztrált termelésbővülés.

Jó hír viszont, hogy 2012 márciusában a KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 17,1 százalékkal nőtt az előző évihez viszonyítva. Az új exportrendelések 21,2 százalékkal emelkedtek, elsősorban az autóiparnak köszönhetően. Ezzel szemben az új belföldi rendelések 10 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az összes rendelésállomány 24,4 százalékkal emelkedett tavaly márciushoz képest.