A Napi Gazdaság úgy tudja, az MRK múlt heti ülésén fogalmazta meg az elmúlt hetek, hónapok tárgyalásainak tapasztalatait. Ebből kiderült az is, hogy a Felsőoktatási törvényjavaslat véleményezési folyamatának hiányosságain túl a rektorok nem értenek egyet a tárca által javasolt kancellár-kinevezésre vonatkozó javaslattal sem, valamint az egyetemeknek ígért összesen 57 milliárd forintos állami támogatás kifizetését is sürgetnék (Napi Gazdaság, 2013. május 15.)

A mai nyílt levélben az MRK a látszat-egyeztetésekkel kapcsolatban azt írja, "mindössze egy rövid tájékoztatás keretében, egy nappal azelőtt, hogy a kormány megtárgyalta azt, volt módjában a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevőjeként tudomást szereznie a tervezet létéről". A kormányzati szervek az MRK-nak véleményezésre általában megküldik mindazon előterjesztések tervezetét, amelyek a felsőoktatással, a közoktatással, a kutatás-fejlesztéssel, az innovációval, vagy éppen a technológiapolitikával kapcsolatosak. Évente több mint félszáz anyagról egyeztet az MRK a felsőoktatás szereplőivel, összegzi véleményüket, segítve ezzel az EMMI és a társminisztériumok, háttérszervek munkáját. "A megkereséseknek megfelelően a MRK, átérezve felelősségét, minden esetben határidőben meg is küldte véleményét és javaslatait az előterjesztők részére. Éppen ezért nehezen magyarázható, hogy vajon miért éppen a felsőoktatást érintő törvényjavaslatok azok, melyekkel kapcsolatos szakmai véleményére nem tart igényt a felsőoktatás - politika" - fogalmaznak a rektorok.

Az MRK most azt kéri a tárcavezetőtől, hogy a jövőben a Felsőoktatási Kerekasztal keretében tapasztalt jó szándékú együttműködés jegyében a felsőoktatást érintő előterjesztéseket küldjék el az MRK-nak. "Így nemcsak a formális egyeztetésekre, hanem, - mint ahogy azt az MRK-nak a Felsőoktatási Kerekasztal keretében mutatott konstruktív és aktív, szakmai javaslatokat is tevő hozzáállása is egyértelművé teszi - elsősorban érdemi párbeszédre és további szakmai egyeztetésekre van szükség" - olvasható a nyílt levélben.