Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Volt olyan cég, ahonnan az egész osztalékot kivette az állam, volt ahol csak egy részét, de volt olyan is, amihez nem nyúlt. A Molból például 11 milliárdnyi osztalék jutott az államnak, és körülbelül ennyit vett ki az MVM Csoportból is. Ez annak is köszönhető, hogy tavaly az MVM jó évet zárt, adózott eredménye több mint kétszerese lett a 2010-esnek.

Érdekesség, hogy egyik közlekedési cégéből sem vett ki osztalékot az állam, pedig a Világgazdaság szerint lett volna mit: a MÁV Zrt. például a korábbi mínuszos évekhez képest 12,9 milliárdos adózott eredményt ért el tavaly, személyszállító leánycége, a MÁV-Start Zrt. egy veszteséges év után ért el 1,2 milliárdos adózott eredményt, a vontatásra szakosodott MÁV-Trakció félmilliárdos profitja nagyjából az előző évi eredményt ismételte meg, a MÁV-Gépészet pár milliós nyeresége pedig kis rontást takar.

A Világgazdaság cikke szerint amíg a Szerencsejáték Zrt teljes, 7,6 milliárdos profitját elvette az állam, addig a termelő és szolgáltató cégeinél otthagyta a pénzt. Bár a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. eredménye meghaladta a 7,7 milliárdot, ám örökölt portfóliója túl nagy kockázatot hordoz, ami jelentős összegű tartalékolást tesz szükségessé. Az MFB-ből tehát 2011 után nem is lehetett volna osztalékot kivenni, rajta keresztül pedig az állam egyetlen vállalatból sem, pedig például az erdőgazdaságok mindegyike jobb eredményt ért el tavaly, mint 2010-ben.