A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Fogy a levegő a spanyol állampapírpiacon, hétfőn már egész közel került a kiszáradáshoz. Az euró bevezetése óta tegnap újabb rekordot döntöttek Spanyolország kötvényhozamai, az indikatív tízéves papír esetében a 7,6 százalékot súrolták, de minden lejáraton, a rövideken is, meredek volt a hozamemelkedés, miután a hétvégén híre ment, hogy több tartomány is állami segítségre szorul. A rövid oldali hozamemelkedés elemzők szerint egyértelműen annak a jele, hogy a piacon elkezdték árazni a spanyol állam kimentését, azaz hogy Madrid is csomagért folyamodhat. A kétéves papírok hozama 6,51 százalékig, az ötéveseké pedig 7,28 százalékig emelkedett. A spanyol pánik erejét mutatja, hogy a hosszú oldali hozamok az írek fölé került, míg a kockázati árszint, a cds-felár is rekordra, 638 bázispontra szökött a Markit adatai szerint.

Kép: Napi grafikonok

Eltűntek a spanyolok vevői

A folyamat azután kezdett kritikussá válni, hogy pénteken Valencia tartomány bejelentette: adósságainak megújításához a madridi kormányhoz kell fordulnia segítségért. A hétvégén aztán elterjedt, hogy más tartományok szintén hasonló sorsra juthatnak − köztük a leggazdagabb Katalónia is −, ami miatt a spanyol hozamok már pénteken negyed százalékponttal emelkedtek. Bár hétfőn a pénzügyminiszter, Luis de Guindos nem győzte hangsúlyozni, hogy a spanyol államot nem kell kimenteni, a befektetőket kevésbé nyugtatta meg, mert azt nem tudni, honnan lesz forrás a tartományok támogatására. A félelem aztán átterjedt az európai piacokra is, ami az eurót küldte újabb kétéves mélybe: a dollárral szembeni jegyzés átütötte az 1,21-es szintet, és elemzők szerint közelítheti az 1,20-as támaszt. A spanyol kötvénypiacon közben látványossá vált a vétel és eladás közötti árkülönbözet kiszélesedése, ami lényegében a kereslet-kínálat megbillenését mutatja − vagyis azt, hogy eltűnnek a vevők.

Betiltották a shortolást

Megtiltotta a pénzintézeti részvények shortolását a milánói tőzsdefelügyelet, a Consob. A tegnap kora délután hatályba lépett intézkedés egyelőre a július 27-i, pénteki tőzsdezárásig van érvényben. A tilalom mindenféle esésre játszásra vonatkozik − idézte a Consob közleményét az AGI olasz hírügynökség −, nem csak a tavaly novemberben betiltott "meztelen" shortolásra. A milánói tőzsdeindex tegnap délelőtt több mint 5 százalékkal is esett a Spanyolország felől érkező rémisztő piaci hírek nyomán, majd valamelyest visszakapaszkodott. Az elszabaduló kötvényhozamok azért aggasztják az olaszországi befektetőket, mert az ottani pénzintézetek tele vannak belföldi állampapírokkal. A Consob lépése előtt hat nagy bank, köztük a Magyarországon a CIB tulajdonosaként jelen levő Intesa Sanpaolo, illetve az UniCredit papírjainak kereskedését is fel kellett függeszteni egy időre, de erre a sorsra jutott a Generali biztosító is. A Consob után a madridi tőzsdefelügyelet is betiltott mindenféle shortolást három hónapig, valamennyi ott jegyzett részvényt illetően.

Trükközéstől félt az ECB

Külföldiek már jó ideje nem vásárolnak a spanyol állampapírpiacon, ám a nagyobb helyi bankok, amelyeknek erős a tőkehelyzete, eddig vették a rövid futamidejű kötvényeket, kincstárjegyeket. Tegnap viszont ők voltak a legnagyobb eladók, mivel a spanyol tartományok bizonytalan helyzete miatt megnőttek az állampapír-piaci kockázatok. Mindennek a tetejébe három hete az ECB szigorította a fedezetelfogadási szabályokat, és az állami garanciával kibocsátott banki kötvényeket innentől fogva nem fogadja el forrásért cserébe. Már akkor tudható volt: az eurózóna jegybankja azért kényszerült a szigorításra, nehogy a spanyolok és az olaszok is átvegyék a görög bankok stratégiáját, és a helyi bankok kockázatos eszközeiket becsomagolva − forrásért cserébe − a jegybankhoz passzolják át.

Menekülés északra

Elemzők szerint rosszkor szigorított a jegybank, mivel most neki kellhet közbelépnie a kiszáradó kötvénypiacon, vagyis hamarosan vásárlóként kell belépnie, hogy pótolja a kieső keresletet, ugyanis máshonnan nem lesz likviditás. Ez nemcsak a spanyol piacot érintheti negatívan, hanem az olaszt is, nem beszélve a piacra nemrég visszatérő írekről, illetve a hamarosan szintén saját aukcióval próbálkozó portugálokról. Az aggodalmak nyomán meg is indultak fölfelé az olasz hozamok: a kétéves lejáraton 4,61 százalékig, míg a tízévesen 6,35-ig emelkedtek. A tőkemenekülés iránya továbbra is a biztonsági menedéknek számító észak-európai és amerikai állampapírok, itt tegnap mindenhol süllyedés mutatkozott. Németországban ismét kétéves papírokat adtak el, 2,7 milliárd euró értékben −0,054 százalékos hozamon, míg az amerikai tízéves kötvény 1,406 százalékos rekordmélybe esett (0,05 százalékig süllyedt a kétéves brit gilt is).

Guindos pénzügyminiszter ma Berlinbe repül, hogy a pénteken jóváhagyott bankmentő csomag részleteit megbeszélje német kollégáival, de biztosra vehető, hogy a bankok ügye mellett a spanyol tartományoké is szóba kerül.