Magyarország akár már napokon belül hozzájuthat (egyes hírek szerint az első részleteit már meg is kapta) azt a mintegy 100 milliárd forintos uniós támogatás, amelyet az EU az Ukrajnából érkező menekültek ellátására fordított kiadások megtérítésére ad - írja a Népszava.

Mivel a krízis első heteiben civilek, segélyszervezetek végezték el a munka jelentős részét – jobbára ők segítették a határon átlépőket, a fővárosi pályaudvarokra érkezőket étellel, itallal, orvosi ellátással, fuvarozással, szállással –, felmerül a kérdés juttat-e az uniós támogatásból a kabinet?

A Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség az elmúlt két napban nem válaszolt a napilap ezzel kapcsolatos kérdésére.

Megkerestek több olyan civil szervezetet is, amelyek jelentős részt vállaltak a menekültek ellátásában. Ahol válaszoltak, azt mondták, őket nem kereste meg a kormány, nem tudnak arról, hogy kapnának pénzt ebből az uniós keretből. Erről tájékoztatott az Ökumenikus Segélyszervezet, a Menedék Egyesület, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközössége. Több segélyszervezet, így például a Migration Aid, a Vöröskereszt, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nem válaszolt a megkeresésre eddig.

Abban, hogy több segélyszervezet nem válaszol, szerepet játszhat az óvatosság is. A magyar kormány ugyanis más forrásokból ad ugyan pénzt, de az eddigi tapasztalatok alapján megválogatja, ki kaphat segítséget, hogy segíthessen.

Március első napjaiban például hárommilliárd forintot osztottak szét a Karitatív Tanács tagjainak, vagyis a legnagyobb – zömében egyházi – hazai segélyszervezeteknek. Az önkormányzatok éjszakánként négyezer forintot kapnak minden elszállásolt menekült után, a 20 főnél több embert elszállásoló és a védelmi bizottságokkal szerződést kötő szállásadók pedig egyedi támogatást igényelhetnek.