Olav Fykse Tveit szombati egynapos látogatása során találkozott Fabiny Tamás diakóniai kapcsolatokért felelős evangélikus püspökkel, Veres Andrással, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megválasztott elnökével és Bogárdi Szabó Istvánnal, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökével - olvasható a MEÖT közleményében. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hivatalában fogadta az EVT főtitkárát.

Azt írták: Olav Fykse Tveit látogatása végén nagyra értékelte az egyházak és a magyar kormány szerepvállalását a migránsok és menekültek között végzett feladatok ellátásában. Elmondta, hogy a külföldi sajtó más képet mutatott a magyar helyzetről, mint amit az általa vezetett delegáció tapasztalt.

Az EVT főtitkára ígéretet tett arra, hogy a nemzetközi szervezetek a jövőben valamilyen formában segítik a Magyarországon átvonuló menekültek közötti egyházi szolgálatot - tették hozzá.

A genfi székhelyű EVT magyarországi szervezete az 1943-ban alakult MEÖT. A MEÖT széles körű nemzetközi kapcsolatokat tart fenn öt kontinens nemzeti egyháztanácsaival és nemzetközi egyházi szervezeteivel, és koordináló szerepet vállal a magyar egyházak nemzetközi munkájában. A MEÖT-nek tizenegy tagegyháza van, és számos felekezet - például a Magyar Katolikus Egyház - együttműködő státussal vesz részt a munkájában.