Ha nyár, akkor fagyi/jégkrém, de jó, ha tisztában van vele mindenki, hogy mit is fogyaszt pontosan. Ha épp nincs kedv, idő, lehetőség otthon készíteni jégkrémet, vásárlás előtt érdemes tájékozódni, hogy melyik jégkrémmel jár legjobban nemcsak az ízlelőbimbónk, de a szervezet is. Az pedig már tényleg csúcs, ha újrahasznosítható papír vagy üveg csomagolásban lehet hozzájutni valamelyikhez.

A Tudatos Vásárlók jégkrém tesztje nem csak arról nyújt tájékoztatást, hogy milyen eredményt értek el az egyes termékek az említett kritériumok szerinti értékelés során, hanem a jégkrémek összetevőinek teljes listáját is feltünteti a tesztben szereplő termékeknél, így teljes és pontos információhoz juthatunk még boltba indulás előtt.

Első pillantásra nem is olyan könnyű eligazodni az elnevezésekben, és könnyen félrevezethetnek a marketingfogások. Pedig a jégkrémekkel kapcsolatos, elég szigorú előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. A szabályzat alapján a gyümölcsjégkrémeknek legalább 15 százalék gyümölcsöt kell tartalmazniuk. Az ennél kisebb gyümölcstartalmú jégkrémet csak gyümölcsös jégkrémnek nevezhetik. Azt a terméket azonban, amelyiknél csak aroma adja a gyümölcsízt, „gyümölcs ízű” jégkrémnek kell nevezni. A szorbé (sorbet) pedig olyan gyümölcsjégkrém, amely hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz, és legalább 25 százalékos gyümölcstartalommal rendelkezik.

A gyümölcs a termékekbe többféle formában kerülhet: egész gyümölcsként, püréként, velőként vagy sűrítményként. A legmagasabb gyümölcstartalmú készítményekben az eper aránya 42 százalék volt, illetve 49 százalék a legmagasabb vegyesgyümölcs jégkrémben. A legalacsonyabb gyümölcstartalmúaknál inkább jelképesnek nevezhető ennek az összetevőnek az aránya, hiszen 0 és 2,7 százalék között mozgott.

Az előírások szerint a csak aromával ízesített termékeken nem szerepelhet a gyümölcs rajza - ennek meg is feleltek az ilyen termékek -, míg a “nyomokban gyümölcsös” készítményeknél már szebbnél-szebb epergrafikák motiválták a fogyasztókat vásárlásra.

A vizsgált termékeknél a gyártók általában megfelelően használták az elnevezést, az már más kérdés, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az elnevezések közötti különbséggel, és figyelembe veszik-e ezt vásárlásnál.

A tesztből kiderül, melyik a leggyümölcsösebb epres jégkrém, vagy melyik tartalmaz esetlegesen allergizáló anyagot (például szentjánoskenyérmag-liszt, guargumi), esetleg pálmaolajat.

A lista elején két magyar fejlesztésű termék végzett, az All in food eper és az Anjuna eper&mangó jégkrémei, mindkettő papírdobozos kiszerelésben forgalmazva, ezzel tovább csökkentve a környezetterhelést. Mindkettő elérhető néhány nagyobb hagyományos boltláncban is.

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt.