Az energia- és a takarmányárak emelkedése 10-15 százalékos termelői árnövekedést tett volna indokolttá - véli a Haltermelők Országos Szövetsége, rámutatva: a nagy kereskedelmi egységek leszorítják az árakat, ami veszélyezteti a magyar haltermelést - írja az MTI-Eco. A halfélék és a "tenger gyümölcsei" fogyasztása Magyarországon az utóbbi években évi 37 ezer tonna, ebből 23 ezer tonna magyar, 14 ezer tonna pedig export termék. Ennek 35 százaléka a karácsonyi kereslet miatt decemberre koncentrálódik - mondta Hajtun György, a Haltermelők Országos Szövetségének sajtófőnöke. A Haltermelők Országos Szövetségének adatai szerint Magyarországon egy ember éves halfogyasztása 3,7 kilogramm, ez egy kilogrammal magasabb a tíz évvel ezelőtt mért értéknél, ugyanakkor elmarad a fejlettebb EU-országok (EU-15) 20 kilogramm feletti éves fogyasztásától. Hajtun György szerint a feldolgozott ponty iránt nő a kereslet, a teljes fogyasztás 70 százalékát ez a termék teszi ki. Kedvelt fajta még a szürke-, a leső- és az afrikai harcsa, illetve a süllő a kecsege és a keszeg.