Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felidézte, vita van arról, hogy az Eximbank adóssága beletartozik-e az államadósságba. Az Európai Unió intézményrendszeréhez tartozó Monetáris, Pénzügyi és Fizetésimérleg-statisztikák Bizottsága (CMFB) javasolja a magyar Eximbank kormányzati szektorba sorolását, a szavazásnál az EU statisztikai hivatala, az Eurostat álláspontját az 55 tagú testületi tagból 25-en, a magyar nézőpontot 24-en támogatták, hatan tartózkodtak.

Virovácz Péter rámutatott: az Európai Statisztikai Hivatal javaslatától függően, hogy az Eximbank melyik részét vegyék figyelembe a besorolásnál, fél, egy vagy két százalékponttal ronthatja a magyar államadósság rátát.

Kiemelte, nem szerencsés, ha magasabb lesz az államadósság ráta, amit főleg a nemzetközi hitelminősítők figyelnek, amelyek pozitív tényezőként szokták értékelni, hogy a magyar gazdaság jól áll, van fogyasztás, alacsony az infláció, csökken a külföldiek szerepe az államadósságban, ugyanakkor negatívumként mindig előkerül, a régióban még mindig magas a magyar államadósság ráta.

Hangsúlyozta, a vita nemcsak Magyarországról szól, más országok ellen is zajlott már ilyen vizsgálat, ott is hasonló eredmények születtek. Példaként említette, hogy egy balti országban, ahol 10-12 százalék között van az adósság ráta, ott "nem történik semmi", ha az államháztartásba konszolidált kör hasonlóképp megváltozik.

Magyarországon a 74 százalék államadósság rátánál érzékenyebb a kérdés, de összességében nem ront akkorát a besorolás változása a magyar mutatón, hogy megtörjön az államadósság csökkenő trendje - fejtette ki a vezető elemző.