Vasárnap megszületett az első magyar érem az úszóvébén Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd a 4x100-as férfi gyorsváltó bronzérmet szerzett.

A következő napokban pedig többek között Hosszú Katinka és a többi magyar sportoló úszik az érmekért, helyezésekért, ezzel párhuzamosan pedig a vízilabda-válogatottjainkra is meccsek várnak.

Mennyit érnek az érmek?

A sportolók jutalmazásáról szóló jogszabály szerint nem csak az olimpiai érmekért és helyezésekért, hanem a világbajnoki eredményekért is jár jutalom. A rendelet megkülönbözteti az évente, a kétévente és négyévente megrendezett vébéket.

Így fizetnek az úszóvébés érmek (első három hely, ezer forint/fő)
EgyéniPárosCsapat
2 5002 0001 500
1 8751 5001 125
1 2501 000750
Forrás: 200/2013-as kormányrendelet

Úszóvébékre kétévente kerül sor, így az ott szerzett egyéni első helyért 2,5 millió forint jár, a párosban, csapatban (például a gyorsváltóban) vagy csapatjátékokban (vízilabda) elért első helyezés fejenként 2 milliót, illetve 1,5 millió forintot jelent. Az első magyar érmet megszerző férfi gyorsváltó tagjai - Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd tehát fejenként 750 ezer forintot kapnak.  A rendelet szerint a jutalmak nettó összegek, tehát ezekből az összegekből már nem jön le az adó.

A címlapképen a bronzérmes Németh Nándor, Kozma Dominik, Bohus Richárd és Holoda Péter, a férfi 4x100 méteres gyorsváltó tagjai szerepelnek az eredményhirdetés után. Forrás: MTI Fotó / Illyés Tibor