A Napi Gazdaság keddi lapszámának cikke

A legtöbbet a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kaphatja a kecskeméti beruházása után, a támogatási szerződés szerint az autógyár 2008. szeptember és 2013 vége között összesen 22,15 milliárd forintban részesül.

A Kecskeméten mintegy 800 millió eurós beruházással megépülő Mercedes-gyár idén több mint háromszáz, elsősorban diplomás és technikusi végzettséggel rendelkező szakember szerződtetésével kalkulál; a tervek szerint a gyár a teljes kiépítettségnél 2500 embernek ad majd munkát, a gyártás 2012-ben indul (Napi, 2010. március 8.).

 

Az egymilliárdos ekd-támoga-táshoz jutó Robert Bosch Kft. mintegy 9,2 milliárd forint beruházása révén kétszáz fővel, 632-re emeli a budapesti fejlesztő központjában foglalkoztatott mérnökök számát (Napi, 2010. március 24.). Egy nappal korábban derült ki, hogy a Temic Telefunken Microelectronic Hungary Kft. hétmilliárdos befektetéssel többek között hibrid hajtású autókban használatos motorelektronika és ABS-rendszerek gyártásába kezd, 2012-ig 175 új munkahelyet teremtve, a cég ehhez az ekd révén 300 millió forintra tarthat igényt.

 

A PCP Zöldenergia Zrt. a közelmúltban jelentette be, hogy országszerte huszonöt helyszínen létesít új, környezetbarát technológiával működő, egyenként ötmilliárd forintba kerülő üzemet a műanyag hulladék speciális feldolgozására. Típusterv alapján két éven belül épülnének meg a 12 ezer tonna éves kapacitással dolgozó hulladékhasznosító üzemek, a fejlesztéshez egyenként 160 millió forint támogatáshoz juthat a cég. A mostani listán szerepel a Szemes Invest Kft. is, amely Balatonszemesen a Szemes XXI. turisztikai és szolgáltató komplexumot hozná létre 2012 végéig, a fejlesztéshez az állam 300 millió forinttal járulna hozzá; a korábbi tervek szerint az agrárlogisztikai központ, üdülőfalu és lóversenypálya összesen mintegy 24 milliárd forintba kerülne.


Az ekd típusú közvetlen támogatást olyan beruházás után lehet igényelni, amelynek értéke legalább tízmillió euró (2,7 milliárd forint), az általa létrejövő munkahelyek száma pedig legalább 50 fő (a négy kedvezményezett régióban 25 fő). A támogatást a kormány egyedi döntése nyomán a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium nyújtja, az ITD Hungary közreműködésével.

Százmillió euró feletti beruházásnál, amennyiben a támogatás meghaladja az uniós jog alapján az adott régióban maximálisan adható támogatás mértékét, az Európai Bizottság előzetes jóváhagyására is szükség van. A támogatást utólag, a beruházó által benyújtott számlák alapján folyósítják. Az ekd-knál különösen fontos a beruházás fenntartása, a szerződésben vállalt kötelezettségek ellenőrzését figyelő monitoringperiódus alapesetben öt év, kis- és középvállalkozások esetében három év.