A gyakorlatot lekövető új rendelkezések egyértelmű helyzetet teremtenek, amely hozzájárul a mentés szakmai színvonalának emelkedéséhez, a gyorsabb, hatékonyabb betegellátáshoz, különösen a sürgősségi területen - áll a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságának közleményében.

Az elfogadott módosítással a gyakorlatban már ténylegesen alkalmazott új mentőegység típusok - a mentőmoped, a gyermek mentőorvosi gépkocsi, a mentőtiszti gépkocsi, a sürgősségi mentőhajó, valamint a transzplantációs mentő-gépkocsi - bekerülnek a jogszabályba, így működésük jogszabályi alapja is megteremtődik. Ezen túlmenően szigorúbbá válnak a mentésben résztvevő személyekkel szemben támasztott követelmények is. Az új szabályozás részletesen meghatározza a mentésirányítók, a mentésvezetők, a szolgálatvezető főorvosok, valamint a mentőhelikopter pilóták foglalkoztatásának feltételeit.

A csecsemő-, és gyermekellátást végző mentőegységek esetében a jövőben a mentőjárműveken alapfelszerelés lesz a felnőtt-ellátáshoz szükséges sürgősségi táska. Indokolt esetben tehát ezek az egységek is képesek lesznek megkezdeni a felnőtt betegek, sérültek eszközös ellátását.

Az új szabályozás értelmében változnak, szigorodnak a rendezvénybiztosítás feltételei is. A rendezvény egészségügyi biztosítását ellátó mentő szervezet köteles az ÁNTSZ-nél bejelenteni a rendezvényt, valamint a szervezet elérhetőségét. Emellett a rendezvény megfelelő egészségügyi biztosításáért a rendezvény szervezője és az illetékes mentőszervezet egyaránt felelős. A bejelentés elmulasztása, vagy a rendezvény nem megfelelő biztosítása esetén a szankcionálási lehetőség továbbra is az ÁNTSZ-t illeti. A kiemelt jelentőségű állami rendezvények - pl. a kiemelt állami ünnepek - biztonságát szolgálja az az új rendelkezés, amely szerint az ilyen típusú rendezvények biztosítását az Országos Mentőszolgálatnak kell ellátnia.

Az új szabályozás kitér a mentőegységek minimálisan szükséges felszereltségére is, illetve az ellátás során alkalmazandó gyógyszerkészlet aktualizálására is. A jövőben az esetkocsikat kötelező lesz lélegeztető géppel (respirátorral) és az életmentő készítmények csontvelőn keresztül történő bejuttatásához (intraosszeális kanüláláshoz) szükséges eszközökkel felszerelni, amely követi a nemzetközi gyakorlatot. Így bizonyos esetekben hatékonyabban stabilizálható a beteg állapota, lassítható, vagy megállítható a betegség, vagy sérülés súlyosabbá válása.