A lap emlékeztet arra, hogy a 15 percen belüli mentő kiérkezést célzó programra 2009-ben 11 milliárd forintot kapott Magyarország uniós forrásokból és a terv az volt, hogy az előző kormányzati ciklusban (!) 22 új mentőállomást kellett volna építeni, illetve további 60 állomást felújítani. Ezek megtörténtét Orbán Viktor be is jelentette tavaly márciusban, igaz csak egyetlen új mentőállomás készült el a Tolna megyei Bátaszéken, és mindössze 13 felújítása történt meg.

A lap úgy tudja, hogy a miniszterelnököt a humántárca jelentése napokon belül szembesíti azzal, hogy az erre szánt uniós pénz egy része elúszhat. Ennek oka az, hogy a lapnak nyilatkozó szakemberek szerint ha a programot az elmúlt években nem sikerült befejezni, akkor nem valószínű, hogy a hátralévő 9 hónap elég lesz rá.

Az építési és felújítási munkálatokat nehezítette többek között az Országos Mentőszolgálat fizetési nehézsége, így a tervezési fázisban voltak irodák, amelyek visszaléptek és a lap tudomása szerint ez 4-5 állomány megépítését biztosan késleltetheti.

Az átadott Bátaszékin kívül egy helyen kezdődött meg az építkezés, Zalalövőn, ahol az alapkövet már letették, viszont a munkát jelenleg egy régészeti feltárás lassítja. Néhány helyen már megvan az építési engedély és zajlik a közbeszerzési pályázat az építők kiválasztására, viszont kétséges, hogy elkészülnek-e a határidőig.