Jelentősen megnőtt idén az igény a meningococcus B vakcina (Bexsero) iránt, miután egy gimnazista és egy bölcsődés meghalt agyhártya-gyulladásban. Sokan azonban azért nem adatják be a vakcinát, mert egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a darabonként 27-32 ezer forintos, több elemből álló oltássorozatot.

A Napi.hu megkereste a budapesti önkormányzatokat, és érdeklődött, támogatják-e a szer megvásárlását, illetve tervezik-e, ennek bevezetését. A válaszoló 15 önkormányzat többsége nem segíti a lakosokat, azonban többen szociális alapon kifizetik a borsos árat.

Ahol érdemes próbálkozni

A IX. kerület 3 éves korig támogat bizonyos védőoltásokat, köztük az agyhártya-gyulladásét is, de csak abban az esetben, ha a család jövedelme egy bizonyos összeghatár alatt marad (két szülő esetében 85 500 forint, egy szülőnél 99 750 forint fejenként). A támogatás igénybevételéhez legalább két éve kerületi lakosnak kell lennie a kérelmezőnek. Ferencváros évi 4 millió forintot különített el az oltások beadására.

A X. kerületben, Kőbányán a tizedik évüket betöltött gyerekek négykomponensű, menincococcus elleni védőoltásának árát teljesen átvállalja az önkormányzat, de csak a kor betöltését követő egy évben.

Ezen felül lehet kérni szociális támogatást is oltásokra, de csak azoknál a családoknál, ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 400 százalékát. A támogatási formát pont azért módosították tavaly, hogy oltást és egyéb egészségügyi szolgáltatásokat is igénybe lehessen venni.

A XIII. kerületben bármilyen típusú védőoltás, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz költségeihez hozzájárulnak szociális alapon. A támogatás összege egyedi döntésen múlik. Ez lehet pénzbeli vagy gyógyszertári utalvány formájában adott segítség. A kerület közlése szerint a hatékony segítségnyújtás nem alapulhat azon, hogy egy témát felkapnak-e, hiszen védőoltásokra mindig volt és lesz szükség.

Az önkormányzat - pályázati formában - a HPV-oltást ingyen adja a 13 éves lányoknak, a fiúk körében 90 százalékos a támogatás mértéke. Emellett tavaly rotavírus ellen ingyen beoltottak 507 csecsemőt, amely az érintett korosztály több mint felét jelentette a kerületben.

A XIV. kerületben is van lehetőség támogatás igénylésére, de csak a 18 hónapot be nem töltött gyerekek agyhártyagyulladás elleni védőoltását fizetik ki. A zuglói önkormányzat három alkalommal beadott védőoltás költségét téríti meg. A kérelmeket az oltások beadását követő 30 napon belül kell benyújtani, csatolva többek között a gyógyszertári nyugtát.

Más kerületek nem adnak támogatást

Az I. kerület jelenleg vizsgálja annak lehetőségét, hogy a meningococcus B elleni oltást támogassák. A kerület korábban elsőként kezdte támogatni a lánygyerekek HPV-oltását, jelenleg is támogatják a csecsemők rota oltóanyagát, illetve a 80 év felettiek esetében a pneumococcus elleni vakcinát - hangsúlyozták válaszukban.

A II. kerületben sincs támogatás a B típusú agyhártyagyulladás elleni oltásra. A rota-oltóanyagot ugyanakkor a rászoruló családok gyereki ingyen megkapják, illetve rendkívüli élethelyzetben eseti támogatást is nyújthat a kerület gyógyászati célú kiadásokra.

A VI. kerületben csak gyógyszer-támogatás keretében, rászorultsági alapon van lehetőség oltási támogatást kérni. Terézváros csak a három évnél fiatalabb gyerekek bárányhimlő elleni védőoltását, valamint a 70 éven felüliek pneumococcus baktérium elleni védőoltását támogatja.

A VIII. kerület egyelőre csak egyeztetéseket folytat a szakma képviselőivel és ennek tükrében dönt a későbbiekről.

A XII. kerületben sem adnak támogatást az oltásra, indoklásuk szerint azért, mert egyelőre kevés információval rendelkezünk a hatásairól és a hatékonyságáról.

A XIV. kerület, Kispest röviden csak annyit közölt lapunkkal, hogy nem adnak támogatást.

A XVI. kerület szerint a kötelező és a támogatott oltások rendszerének kialakítása az állam feladata, így nem segítenek anyagilag a lakosaikon és nem is tervezik azt.

A XVII. kerület, Rákosmente önkormányzata egyelőre nem támogatja a védőoltást. A kerület korábban a humán papillomavírus (HPV) elleni vakcinát biztosította a szociálisan rászoruló lányok részére, illetve most idősek részére különítettek el forrást a tüdőgyulladás elleni oltásra.

A XVIII. kerületben sincs támogatás és nem is tervezik ennek bevezetését. A kerületnek évi 18 millió forintja van a nem kötelező oltások támogatására. Korábban teljesen átvállalták a 7. osztályos lánygyerekek HPV-oltásának költségeit, de ez a támogatás jelenleg már a fiúgyerekekre is érvényes.

A XX. kerületben szintén adnak utólagos hozzájárulást az agyhártyagyulladás, a bárányhimlő és a rotavírus költségeihez, de csak bizonyos jövedelmi szint alatt.

Nem ad támogatást a XXII. kerületi önkormányzat sem, ettől legfeljebb vészhelyzet esetén, a területén felmerülő járvány esetén térne el, de ilyen jelenleg nincs.