2022. április 6-án a Főkert munkatársai tömeges halpusztulást észleltek a Városligeti-tó teljes vízfelületén. A haltetemek kiemelése azonnal megkezdődött, az elszállításról és a szakszerű megsemmisítésről az arra megfelelő jogosultságokkal rendelkező szakcég gondoskodott - írja a szervezet közleményében.

A tavat üzemeltető Városliget Zrt. az illetékes szakhatóságok közreműködésével megkezdte a károk felmérését.

Az illetékességből eljáró Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatal a mintavételezést követően a laboratóriumi vizsgálatokat megkezdte, a vizsgálatok végeredménye 4-5 napon belül lesz elérhető. Ezek ismeretében lesz lehetséges a tó rehabilitálásához szükséges tervek, intézkedések kidolgozása.

A Főkert az üzemeltető Városliget Zrt.-vel együttműködve mindent megtesz az eredeti állapot mielőbbi helyreállítása érdekében.

Tegnap a Euronews írta meg, hogy a környéken élő kutyasétáltatók kezdtek fényképeket megosztani a közösségi oldalakon egymást figyelmeztetve arról, hogy szedik ki a haltetemeket a tóból.

Az első információk szerint minden hal elpusztult, ami azért különösen nagy baj, mert a margitszigeti japánkertből a városligeti tóba mentették át a halakat néhány nappal ezelőtt. A margitszigeti tavak és az azokat összekötő patak megtisztítása ezekben a hetekben zajlott.