Németország a magyar történelem elválaszthatatlan része, az elmúlt évek gazdasági együttműködése pedig a bizonyíték arra, hogy Németország a magyar jelen és jövő része is lesz - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Angela Merkel német kancellárral közös sajtótájékoztatón, a Parlamentben.

A kormányfő felszólalása elején hosszan méltatta a német-magyar kapcsolatokat, hogy a magyar gazdaság "hosszú útján" a válságtól a munka alapú társadalomig a német cégek jelentős szerepet játszottak.

Orbán elmondta: a kancellárral folytatott megbeszélésen szó volt az orosz-ukrán konfliktusról, amellyel kapcsolatban a magyar kormány álláspontja az, hogy "mi, magyarok csak a béke pártján állhatunk". Magyarország semmi olyat nem tud támogatni, ami elmélyíti a konfliktust. Magyarországnak három szempont miatt húsbavágó az orosz-ukrán konfliktus kérdése: Ukrajna Magyarország szomszédja, Magyarországra Ukrajnán keresztül érkezik a gáz, és 200 ezer magyar él Ukrajnában - mondta a magyar miniszerelnök.

Orbán azt is tudatta, hogy Magyarország támogatja az eurázsiai együttműködéssel kapcsolatos német tervet. Orbán szeirnt stratégiai és történelmi horizonton szemlélve Európát, nem tud elképzelni olyan Európai Uniót, amely nem tudja beépíteni magába Oroszország energiaforrásait és nyersanyagait. Ezért Magyarország ésszerűnek tartja a német kancellári álláspontot (az eurázsiai együttműködés ügyében), amely nemcsak magyar, hanem összeurópai érdeket is szolgál. A magyaroknak ez nagyon sok problémáját oldaná meg a jövőben - jegyezte meg.

Angela Merkel német kancellár ezzel kapcsolyatban úgy vélekedett: meg kell vizsgálni az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti kapcsolatépítés lehetőségét, ami hosszabb folyamat, de mindkét félnek haszonnal járhat. Mindez azonban nem tántoríthat el az ukrajnai konfliktus megoldásától - tette hozzá.

Fontos a párbeszéd

A német kancellár megköszönte a meghívást az udvariasság jegyében Merkel is köszönetet mondott a magyaroknak az 1989-es határnyitásért, amely "fontos mérföldkő volt a német egység felé vezető úton". Kiemelte ő is, hogy a tárgyalásokon beszéltek a gazdasági helyzetről, a német részvételről a magyar gazdaságban, beszédében a német-magyar kapcsolatokat méltatva azokat intenzívnek minősítette. Szerinte a kedvező magyar makrogazdasági adatok minden örömlre okot adnak, és örömét fejezte ki amiatt, hogy a német gazdaság ehhez hozzá tudott járulni. Megemlítette, hogy német üzletemberekkel találkozik, ahol meghallgathatja a véleményeket a magyar gazdaságról. Kiemelte, hogy a bizalom és a kiszámíthatóság fontos a német befektetők számára.

Merkel szerint beszéltek a civil társadalomat érintő fejelményekről is. Ennek kapcsán kiemelte, hogy egy demokráciában a civil társadalom, a média és az ellenzék szerepe fontos, értékelni kell - akkor is, ha egy kormány nagy többséggel rendelkezik. A kancellár megjegyezte, hogy találkozni fog a civil társadalom képviselőivel is.

Kép: Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár

Ukrajna nem kap német fegyvereket

Az ukrán-orosz konfliktusról azt mondja, hogy a németek is azt szeretnék, hogy mielőbb tűzszünet legyen, és Ukrajnában kialakuljon egy olyan stabil helyzet, amely az ország területi sértetlenségét garantálja. Az orosz-ukrán helyzeten még tovább kell dolgozni, ebben a minszki egyezmény biztosíthat alapot - mondta. Az EU akkor erős, ha együtt tudunk fellépni - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a kancellár kijelentette: Németország fegyverrel nem fogja támogatni Ukrajnát, de mindent megtesznek, hogy tárgyalásos úton rendezzék ezt a konfliktust. Orbán ugyanerre a kérdésre, hogy amennyiben nem sikerül békés úton rendezni a konfliktust, elképzelhetőnek tartja-e, hogy fegyverekkel segítsék Ukrajnát, egyetlen szóval, nemmel felelt.

Ilyen nem fordulhat elő még egyszer!

Merkel az energiabiztonságot érintő kérdésre elmondta: nemcsak Magyarország, hanem Németország is függ Oroszországtól, 30 százalékát a gázszükségletének onnan szerzi be, de van kőolaj- és szénfüggősége is az országnak. Magyarország gázfüggősége nagyobb, tette hozzá, de mindannyian érdekeltek vagyunk abban, hogy megbízható ellátási forrásokat biztosítsanak mindenki számára az energiaellátásban.

A gázszállítással kapcsolatban továbbá Merkel megjegyezte: a németek hálásak amiatt, hogy Magyarország a visszafelé irányított gázzal támogatja Ukrajnát - azaz szállít gázt az országba. Ez az európai szolidaritás egyik példája - tette hozzá. Ugyanakkor hangsúlyozta: olyan helyzet nem fordulhat még egyszer elő, hogy Szlovákiába ne érkezzen meg a gáz, mert megállítják az orosz szállítást ukrajnán keresztül - utalt a pár évvel ezelőtti esetre.

Orbán ehhez annyit fűzött hozzá: a magyar háztartások elsősorban gázra épülnek, Magyarország gázfüggősége nagyságrendekkel nagyobb, mint Németországé, ráadásul 2015-ben lejár a hosszú távú orosz gázszállítási szerződése is Magyarországnak. Ez egy komoly probléma, amit az első félévben meg kell oldani - fogamazott Orbán, aki azt is hozzátette: orosz gáz nélkül nem működnek a hárztartások és a magyar ipar.

Az illiberális szóval nem tud mit kezdeni Merkel

A német kancellár kérdésre válaszolva közölte: az illiberális szóval a demokráciával összefüggésben nem tud mit kezdeni.

Orbán erre a kérdésre viszont továbbra is határozottan kiállt álláspontja mellett: nem minden demokrácia szükségszerűen liberális, "ha valaki azt akarja mondani, hogy a demokrácia szükségszerűen liberális, az privilégiumot követel egy eszmerendszernek, amit nem adhatunk meg neki".