Angela Merkel német kancellár hétfői budapesti látogatásán aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, ahogy Magyarországon a civil szervezeteket és a médiát kezelik. Így értékeli a politikus szavait a francia AFP hírügynökség emlékeztetve arra, hogy amióta 2010-ben az Orbán-kormány hatalomra került, számos kritikát kapott azért, hogy aláássa a demokratikus intézményrendszert. A bírálatok között szerepelt, hogy szájkosarat tesznek a sajtóra és megnehezítik a külföldi forrásokat felhasználó civil szervezetek működését.

Társadalmaink előrejutásának kulcsa a párbeszéd - idézte az AFP a kancellár asszony mondandóját az Orbán Viktorral tartott sajtótájékoztatójukon, amely a hírügynökség tudósítójának megítélése szerint időnként feszült hangulatú volt. A német politikus többször is hangsúlyozta budapesti megszólalásain, hogy a kormányzó pártoknak akkor is támaszkodniuk kell az ellenzék, a sajtó és a civil társadalom ellenőrzésére, ha nagy parlamenti többséggel rendelkeznek.

"Udvarló" kancellár

A francia hírügynökség tudósítója szerint Orbán Viktor Oroszországról, Törökországról és Kínáról mintázta az illiberális demokráciával kapcsolatos vízióját. Idézi a magyar miniszterelnök és vendége nézeteltérését ezzel kapcsolatban: a magyar kormányfő úgy látja, hogy nem minden demokrácia liberális, míg a német kancellár nem tud mit kezdeni az illiberális jelzővel a demokrácia előtt, miután a liberalizmust a demokrácia gyökerei között tartja számon.

Az AFP szerint Merkel tartózkodott attól, hogy bírálja az orbáni Magyarország szoros kapcsolatait Oroszországgal, annak ellenére, hogy ez az elmúlt hónapokban keltett némi riadalmat az EU vezető köreiben. A Washington Post tudósítása azonban még tovább is megy ennél, ugyanis úgy értelmezi Merkel látogatását, hogy a kancellár "udvarolt" Orbán Viktornak annak érdekében tartson ki az Európai Unió oroszellenes szankciónak támogatása mellett. Eközben a vendéglátó visszautasította vendége bírálatát a demokrácia magyarországi csorbításával kapcsolatban.

Pávatánc

A Washington Post internetes site-ja is idézi Orbán megjegyzését, miszerint nem minden demokrácia liberális, rögtön ezután említve, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő február 17-én látogat Budapestre. Az amerikai lap emlékeztet arra, hogy a magyar kormányfő változtatott külpolitikai irányvonalán: kezdetben bírálta az EU-t oroszellenes fellépéséért, majd az ukrán szuverenitás támogatójaként lépett fel, Németországot "iránytűként" emlegetve a magyar külpolitika meghatározásában.

Kifejezetten kritizálja Angela Merkel budapesti szereplését az EurActiv uniós hírportálnak nyilatkozó elemző. A cikk - hasonlóan az előbbi tudósításokhoz - idézi a kancellár asszony megjegyzését a nagy többség mértéktartó hatalomgyakorlásával kapcsolatban és megemlíti, hogy a TEK megakadályozta az Andrássy Egyetem elé tervezett civil tüntetést. Ezután felidézi az Amnesty International jelentését, amely bírálja a magyar kormány fellépését a civil szervezetekkel szemben.

Badarság és kleptokrácia

Markus Chicker elemző szerint azonban a kancellár nem gyakorolt kellően határozott nyomást Orbán Viktorra a demokrácia korlátozásával kapcsolatos ügyekben. Merkel asszony nem lépett túl az üres szavakon. Valójában ugyanazt mondta, amit négy évvel ezelőtt. Ezt a badarságot abba kellene hagyni! - fogalmazott az EurActiv német kiadásának nyilatkozva. Szerinte a kancellár asszonynak arra kellene felhasználnia befolyását az EU-ban és az Európa Néppártban, hogy konkrét intézményeket hozzanak létre az alapvető emberi jogokat megsértő tagállamok megregulázására.

A szakértő az demokrácia csorbításán túl az egyre kiterjedtebb kleptokráciát (a politikai rendszer működési elvévé emelt, intézményesített lopást - a szerk.) is a szemére veti a regnáló hatalomnak. Orbán létrehozott egy korrupt maffia államot, amelyben az uniós támogatásokat magán hálózatokba tolják át - fejtegette.