A német kancellár, mint mondta, azért figyelmeztet, hogy a csúccsal kapcsolatos hamis várakozások ne keltsenek nyugtalanságot a piacon. Mint rámutatott, Görögország nem fizetésképtelen, ezért a segítség kérdése nem az, amelyről tárgyalni kellene. Hangsúlyozta, hogy a görög kormányfő többször biztosította őt is, hogy Athén nem pénzkéréssel fordul az EU-hoz.

Angela Merkel szerint az euró számára a legjobb megoldás, ha Görögország egyedül oldja meg problémáját, az európai állam- és kormányfők támogatásával.


Az EU a Nemzetközi Valutaalappal "kéz a kézben" akar dolgozni a görög adósságválságon - közölte az Európai Bizottság szóvivője pénteken.
Azt is elmondta, hogy a bizottság elnöke, José Manuel Barroso, valamint Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos már megállapodott azokban a lehetséges intézkedésekben, amelyekkel Athént segíthetik. Barroso ugyanakkor felszólította az uniós államokat, hogy sürgősen állapodjanak meg egy szükségtervben Görögország számára.


Az euróövezeti államok megosztottak a kérdésben, annak ellenére, hogy közeledik a március 25-26-i uniós csúcs, ahol dönteni kellene a tényleges támogatásról. Görögország már kilátásba helyezte, hogy az IMF-hez fordul, ha nem születik határozott döntés.

A Nemzetközi Valutaalap még soha nem segített ki euróövezeti országot, ez, általános vélekedés szerint, óriási presztízsveszteség lenne az eurózónának.


Ez nem presztízskérdés, ez annak a kérdése, hogy mi a legjobb a helyzet kezelésére - hangsúlyozta ugyanakkor José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, a francia France 24 televíziónak adott nyilatkozatában.


A nagy euróövezeti tagok közül Németország hivatalosan is kinyilvánította nyitottságát az IMF-féle megoldásra. A nagy ellenlábas franciák szerint viszont ez egyértelműen az euró kudarca lenne. Az euróövezeten kívüli Nagy-Britannia viszont most is a kívülmaradás politikáját követi: úgy véli, hogy ez "elsősorban euróövezeti kérdés".

QP | Quality Placement