Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Minden azon múlik, hogyan csináljuk. Szerintem nem lett volna probléma nyáron esküvőt tartani, ha betartjuk a szabályokat. Nem lett volna gond, ha Siófokon, a Balatonon, vagy Horvátországban nem vettek volna részt a fiatalok több ezres bulikon" - kezdte el Merkely Béla a helyzet összegzését a csatorna Híradójának.

A második hullámról azt mondta, hogy azt ő személy szerint szeptember második felére várta [a második hullámot], mert azt gondolta, hogy az iskolakezdés lesz az, ami annyira megfogja növelni a kontaktusok számát, és ezáltal a fertőzések valószínűségét. "Ehhez képest most a környező országok első hullámának elhúzódásának begyűrűzését látjuk Magyarországon" - magyarázta el, hogy miért érkezett el mégis az újabb járványveszélyes időszak most Magyarországra. Úgy látja, ezt nem lehetett kivédeni, csak csökkenteni a kockázatot, de komoly problémát jelent, hogy a magyarok közül százezrek utaztak külföldre.

Én azt gondoltam, hogy ezt az évet ki lehet bekkelni külföldi nyaralás nélkül, de nagyon sokan, vélhetően százezrek mégis külföldön nyaraltak, ezzel hozzájárultak, hogy a második hullám három-négy héttel korábban kezdődött, mint ahogy szerettük volna

- mondta el a Semmelweis Egyetem rektora az okokról. Abból is sejti ezt, hogy már júliusban elkezdett nőni a fertőzések száma, Horvátországban már ekkor növekedni kezdett a diagnosztizált esetszám, ahol mostanra olyan a járványhelyzet, hogy lakosságarányosan akkora az átfertőzöttség, mint Romániában. Utána, akik hazajöttek az Adriáról, szuperfertőzőként elmentek olyan tömegrendezvényekre, mint egy augusztus 20-i ünnepség.

Ahogy azt Merkely is kiemelte, Horvátország az egész nyáron - még jelenleg is - a zöld kategóriába volt besorolva Magyarországon. Arról már a szakértő nem beszélt, de Ausztriában, az Egyesült Királyságban és Németországban is már egy-másfél hónapja sárga szintre változtatták a horvátokra vonatkozó ajánlást a növekvő fertőzésszám miatt. Egyébként nemcsak az átlag magyar családok, de több kormánytag (például a miniszterelnök és a külügyminiszter) is a horvát Adrián nyaralt idén.

Merkely úgy látja, hogy a határátlépés szigorítása önmagában nem elégséges intézkedés, mert már most nagyon nagy a magyarországi pozitív esetek száma. A rektor szerint csak az reménykeltő, hogy egyelőre a fiatalok közt cirkulál a vírus, és nem került be az idősebb korosztályba.

"Amennyire tudom, ha a repülőtérről a Puskás Arénába egyenesen viszik a szurkolókat, ott maszkot hordanak és minden harmadik széken ülnek csak, valamint a szabadban zajlik a derbi, akkor komoly járványügyi esemény nem lesz" - mondta el a tervek szerint szeptember 24-én megrendezendő budapesti UEFA Szuperkupa-döntőről a rektor. Ismét hangsúlyozta, hogy a legfontosabb az előírások betartása és az óvatosság. Ezzel arra  a kérdésre reagált, hogy miután a kormány pénteken lezárta Magyarországot a külföldiek előtt, nem kockázatos lépés-e, hogy a súlyosan fertőzött Spanyolországból jöhetnek szurkolók a Sevilla-Bayern München közötti mérkőzésre.