Utóbbiak esetében ez számszerűen azt jelenti, hogy amíg a 2009-ben a BSc-n végzett fiatal mechatronikai mérnökök 2012-ben átlagosan 337 ezer forintos havi bruttó átlagjövedelemmel rendelkeztek, addig tavalyelőtt már mintegy 700 ezer forintra emelkedett az összeg, amelyet havi szinten munkájuk ellenértékeként kaptak - közölte az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva.

A műszaki szakmákban elérhető jövedelmek már szorosan követik az it területen dolgozókét. Az előbbieknél ugyanis már mintegy bruttó 400 ezer forint a havi átlagjövedelem, míg az utóbbiaknál bruttó 400 és 500 ezer forint között lehet keresni.

Hasonló jövedelememelkedés nem volt jellemző más szektorokban az elmúlt esztendőkben. Az egészségügyi, agrár, társadalom- és bölcsészettudományi végzettségű fiatalok esetében a kezdő átlagjövedelmek bruttó 300 ezer forint alatt maradtak. A sport, művészet területén, illetve pedagógusként elhelyezkedő frissdiplomások átlagjövedelme pedig nagyjából a bruttó 250 ezer forintos fizetési sávban bebetonozódott.

Naponta érezzük, látjuk, hogy óriási az érdeklődés a high-tech iparágakat képviselő nyugati cégek részéről a magyarországi befektetések iránt. Viszont hiába csábítottunk be tudásalapú multinacionális vállalatokat, amelyek egyre éhesebbek a jól képzett helyi mérnöki munkaerőre, ha nem tudjuk folyamatosan biztosítani a mérnökképzés személyi és infrastrukturális oldalait - állapította meg Ábrahám László, az EJMSZ elnöke. Ettől az évtől a szervezet tevékenységének fókuszába került a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) pedagógusok fejlesztése, támogatása is.