Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Februárban 43 milliárd forinttal több tőke áramlott az alapokba, mint amennyi távozott - írja az MTI

A pénzpiaci alapoknál a korábbiaktól eltérően tőkebeáramlás volt tapasztalható, a rövid futamidejű kötvényalapoknál azonban továbbra is a visszaváltások dominálnak.

Tőkekiáramlás látható a részvényalapoknál, az abszolút hozamú, a származtatott és a tőkevédett alapoknál is.

Az ingatlanalapok továbbra is rendkívüli mértékben vonzóak a befektetők számára.

A pénzpiaci alapok vagyona 0,7 százalékkal, 639,6 milliárd forintra nőtt februárban. A belföldi likviditási alapoknál visszaváltások voltak, a pénzpiaci alapokhoz 4,8 milliárdnyi friss tőke érkezett. Egyelőre nem tudni, hogy végéhez érkezett-e a tőkekivonás a pénzpiaci alapoknál, vagy csak átmeneti megtorpanásról van szó - állapította meg a Bamosz.

A kötvényalapokból több mint 10 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők. A rövid futamidejű kötvényalapokból közel 15 milliárdnyi tőke távozott, a szabad futamidejű kötvények esetében pedig mindössze 0,7 milliárd forint plusz pénz érkezett. A hosszú futamidejű kötvényeknél az értékesítések meghaladták a visszaváltásokat 4,6 milliárddal. Mindennek eredőjeként a kötvényalapok vagyona 1,2 százalékkal, 1160,7 milliárd forintra csökkent februárban.

A vegyes alapokba mintegy 10,4 milliárd forint tőke érkezett, mindhárom alkategória esetében a friss tőke dominált. A hozamok ezúttal nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, így a kategória vagyona 0,2 százalékkal gyarapodott, és február végén 1037,1 milliárd forintot tett ki.

A részvényalapokból közel 6,5 milliárd forint tőke távozott, amin a hozamok némileg javítani tudtak, de a részvényalapok vagyona így is 3,8 százalékkal, 387,6 milliárd forintra mérséklődött februárban - közölték.

A tőkevédett alapokból 0,3 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők. A hozamok sem tudták segíteni a gyarapodást, így a vagyon 3,5 százalékkal, 179,2 milliárd forintra csökkent.

Az abszolút hozamú alapokból 3,5 milliárd forint tőke távozott februárban. A hozamok le tudták dolgozni a tőkekivonás hatását, így a vagyon 0,1 százalékkal, 1076,5 milliárd forintra nőtt.

A származtatott alapoknál a visszaváltások 2 milliárd forinttal meghaladták az értékesítéseket. A hozamok sem lettek kedvezőek, így a vagyon 2,7 százalékkal csökkent, és február végén 200,8 milliárd forintot tett ki.

Az ingatlanalapokba 30,5 milliárdnyi friss tőke érkezett februárban, ami kimagasló összeg. A hozamok is pozitívak voltak, így 3,1 százalékkal nőtt a kategória vagyona februárban. Ilyen trend és ekkora dinamizmus mellett már márciusban megtörténhet a helycsere, az ingatlanalapok leelőzhetik a kötvényalapokat a vagyon tekintetében - mutatott rá a Bamosz.

Az árupiaci alapoknál elhanyagolható nagyságú - 0,2 milliárd forintos - tőkebeáramlás volt, a hozamok viszont kedvezően alakultak, így a kategória vagyona 2,3 százalékkal, 51,4 milliárd forintra nőtt.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál februárban nagyobb tőkebeáramlás volt tapasztalható, aminek köszönhetően a vagyon 7,9 százalékkal, 261 milliárd forintra emelkedett - a Bamosz adatai alapján.