A KSH kedden kiadott első becslése szerint tavaly novemberben kivitel euróban számolt értéke 6,1 százalékkal, a behozatalé 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a kereskedelmi többlet 79 millió euróval kevesebb, 718 millió euró volt. 2017 első tizenegy hónapjában az export 8,8, az import 11,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, az exporttöbblet 1,493 milliárd euróval kisebb 7,741 milliárd euró lett.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában úgy számolt, hogy tavaly a kereskedelmi többlet 8,19 milliárd euróra mérséklődhetett az előző évi 9,725 milliárdról, idén viszont az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel, így a továbbra is élénk belső kereslet ellenére a Takarékbank nem várja a külkereskedelmi többlet további jelentős csökkenését. Prognózisuk szerint idén 7,9 milliárd euróra csökken a kereskedelmi többlet értéke. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig nettó külső hitelezővé válhat a gazdaság.

Az előzetes novemberi külkereskedelmi adatokat értékelve a Takarékbank elemzője megállapította, az ipari termelés novemberi megtorpanásával összhangban mérséklődött az export növekedési üteme, míg a belső kereslet élénkülését tükrözve ennél gyorsabban nőtt az import euróértéke. A belső kereslet élénkülésének, a fogyasztás gyorsulásának és a beruházások robusztus emelkedésének importnövelő hatását részben ellensúlyozza a kiváló külső kereslet, valamint a növekvő exportkapacitások. A gáztározók egy évvel korábbihoz képesti magasabb feltöltése szintén növelte az importot, ami azonban hozzájárul a készletek növekedéséhez.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjének várakozásai szerint alakult tavaly novemberben a külkereskedelmi mérleg, az egy évvel korábbi értékéhez képest visszafogottan, 79 millió euróval csökkent a többlet. Az erős novemberi értéket támogatta, hogy az export éves növekedési üteme nem maradt el jelentősen az import tempójától. Az első tizenegy havi külkereskedelmi szufficit 1,5 milliárd euróval alacsonyabb az egy évvel korábbinál, de még mindig masszívan nagynak tekinthető - értékelte az Erste Bank elemzője.

A tavalyi év egészében több mint 8 milliárd euró lehetett a külkereskedelmi aktívum a 2016-ban látott 9,725 milliárd euróval szemben. Az Erste Bank várakozása szerint 2018-ban is folytatódhat a külkereskedelmi mérleg csökkenése, de továbbra is jelentős, 7-8 milliárd euró marad.