Magyarországon a legfrissebb népszámlálási adatok alapján mintegy 1,34 millió ember reggelente az otthonát jelentő településről egy másikba megy, hogy dolgozzon - írja a Magyar Idők a Lechner Tudásközpont új elemzése alapján.

A felmérés szerint Budapest csak az ingázó dolgozók 17 százalékát (közel 220 ezer munkavállalót) szív fel. Annyira erős a főváros szívóhatása, hogy összesen 2087 helyről utaznak ide a dolgozók. Budapestről is sokan járnak máshová dolgozni: mintegy 79 ezer ember utazik innen munkába reggelente. A fővárosba a legtöbben Érdről (17 300 fő) és Dunakesziről (12 200 fő) érkezik.

Óriási munkaerő fogadó hatása van Győrnek, ahová 761, valamint Zalaegerszegnek, ahova 680 településről érkeznek (előbbinél az Audi-gyár átalakítása miatt átmenetileg kevesebben járhatnak a városba). Az országban mindössze 155 olyan falu vagy város van, ahonnan az emberek kevesebb, mint negyede utazik máshova a munkahelyére. A legmobilisabbak a lendvadedesiek: a falu mind a hét dolgozója másik településen dolgozik.