A bíróság fizetésképtelenné nyilvánította a veszprémi Bakony Hús Kft.-t, és elrendelte a vállalat felszámolását - adta hírül a 24.hu. A húsüzem 2016 nyaráig Mészáros Lőrinc felcsúti multimilliárdos céghálójába tartozott. A vállalat közpénzből fizetett megrendelései a tulajdonosváltás után sem apadtak el. A sorsdöntő felszámolás iránti kérelmet áprilisban adták be, a bírósági végzés június elején kelt.

Valaha Puskás-kolbásszal akart tarolni Mészáros Lőrinc a vergődő magyar sertésfeldolgozók között, de 1,2 milliárd forint tőkeemelés után dolga végezetlen eladta a Bakony Hús Kft.-t. Az új tulajdonos sem tudott javítani, pedig papírforma szerint több mint kétmilliárd forint közpénzzel próbálták egyengetni a cég útját. A finanszírozók között volt az azóta bedőlt Növekedési és Hitel Bank Zrt., erről árulkodott egy 600 millió forintos jelzálogbejegyzés. A hitelbiztosítéki nyilvántartásban 1,458 milliárd forinttal felbukkant a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. is.

A Portfolio áprilisban még arról cikkezett, hogy a Bakony Hús csaknem 750 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a gazdaságfejlesztési operatív programból a veszprémi telephely komplex technológia- és infrastruktúra-fejlesztésére. Májusban arról szóltak a hírek, hogy az említett, 750 millió forint uniós támogatás nem veszett el végérvényesen, sőt a cég eladásáról tárgyalnak - befektető mentheti meg a húsfeldolgozót.

Tavaly szeptemberben egyszer már meglegyintette a bedőlés réme a Bakony Húst, a felszámolási eljárás 2018 szeptember 20-án elindult, ám a bíróság néhány nap múlva visszavonta a határozatot.