K-Monitor blogja 6. éve készít összesítést a Magyarországon kiosztott uniós agráriumtámogatásokról. Hazánk az egyik legnagyobb támogatási csomagot hívja le a Közös Agrárpolitika keretei között Brüsszeltől. A magyar részarány a teljes agrárköltségvetésében 3,19 százalék, a hazai mezőgazdaság kibocsátása azonban csak 2,1 százaléka az EU-nak.

A teljes feldolgozott támogatási összeg ugyan 2015 óta csökken, de a hazánkra nézve kedvező elosztási rendszert egyelőre nem forgatták fel, így tavaly is jelentős összeget, összesen 561 milliárd 211 millió forintot osztottak ki a 2016-ra kifizetett 642 milliárd 766 millió forint helyett (12,7 százalékos csökkenés) - összesítette az adatokat a közpénzek átlátható elköltéséért küzdő K-Monitor blogja.

A legnagyobb összeget területalapú támogatásként (SAPS) fizették ki (158 milliárd forintot). 2017-ben egy hektár után 32 110 forintot utaltak (ami közel megegyezik az egy évvel korábbi összeggel). Nem sokkal kevesebbet, 124 milliárd forintot fizettek ki a környezetterhelés csökkentése után járó zöldítés jogcímén (hektáronként mintegy 25 ezer forintot). Ezeken kívül még többféle jogcímen osztanak (állattenyésztési, növénytermesztési, természetvédelmi, kisgazda) támogatásokat.

  • A K-Monitor összesítése szerint a legnagyobb agrártámogatást Csányi Sándor OTP-vezér agrárérdekeltségei kapták, több mint négymilliárd forintnyit.
  • Simicska Lajos érdekeltségeihez közel 2,5 milliárd,
  • a német Helmut Gsuk és magyar üzlettársa, Dorogi Árpád cégcsoportjához (GSD) több mint 1,3 milliárd,
  • holland Joseph Henri Janssen családjának cégcsoportjához (Hunland) közel 1,3 milliárd,
  • a hajdúnánási Tedejt is irányító Bódi László és testvére, Bódi Jenő érdekeltségeihez 1,2 milliárd kerülhetett.
  • A több nagy agrárcéggel gazdagodott Mészáros Lőrinc és családja nagyot lépett előre a támogatási listán 2016-hoz képest: 525 millió forintról tavaly már közel 1,2 milliárd forintra nőtt a földek után és cégeik által igénybe vett támogatások összege.

A teljes listát és céghálókat itt tekintheti meg. (A magyar kormány új jogi akadályt készít a külföldieknek - ezt a cikket olvasta?)

A kép forrása: Shutterstock.