Jelentős modernizációs fejlemények lehetnek a magyar agráriumban és az egész élelmiszeriparban, amiből a bankrendszernek is jelentős piacnyerési terepe lehet – hangzott el az OTP Bank által szervezett eseményen.

A vidékfejlesztési program keretében a következő hét, plusz két éves időszakban összesen 4265 milliárd forint uniós és állami támogatás hívható le az agrárium és a vidék fejlesztésére. Ebből az összegből már 2021-ben és 2022-ben 1500 milliárd forintra lehet pályázni, ami önmagában is 200 milliárd forinttal több, mint amennyi az előző hét éves időszak egészében rendelkezésre állt.

QP | Quality Placement

Néhány pályázat már meg is jelent, így például ültetvénytelepítésre és gyógynövénytermesztésre 15 milliárd forintos keretig, állattartó telepek megújítására pedig 30 milliárd forintos keretig pályázhatnak az érintettek, a gombatermesztőknek is nyílik lehetőség.

Mindenkinek jut

Az eddigiekhez képest nagy váltás, hogy a kisebb termelőket célzó rendszer megváltozik, a nagyobb cégek is pályáztatnak.

Erről Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Napi.hu kérdésére elmondta, a magyar is integrált európai piac, ezért egyre nagyobb szerepet kell kapjon, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar minden szeglete hozzájuthasson támogatáshoz állami szerveken keresztül.

Ez nem változtat semmit azon, hogy Lengyelország nagyobb piac, az is marad, de a hatékony, versenyképességet növelő beruházásokkal sokat lehet javítani a magyar gazdálkodók helyzetén.

Kérdésünkre Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója hozzátette, érdemes a gyakorlati, a fogyasztói igényeket jobban kiszolgáló, és adott esetben többszázmilliós üvegházi beruházásokra gondolni. Így például elérhető lehet hazai termelésű paradicsom januárban is, ami amúgy is ott van a boltokban, viszont most még jellemzően déli import.

Most az EU átlaghoz mérten 44 százalékos a magyar szektor termelékenysége, ezt hozhatja fel kétharmados szintre a mostani finanszírozási terv, amennyiben sikeresnek bizonyul.

Kell a jegybanki támogatás

Ha sikerül előremutató, a gazdaságok hatékonyságát növelő beruházásokra fordítani ezt a forrást, azzal nem csak egy-egy vállalkozás, hanem a teljes magyar agrárium versenyképessége is növelhető a régióban – mondta Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese.

Az OTP-nek jelenleg  ezermilliárdra tehető az agráriumban kihelyezett hitelállománya, ebből 300 milliárd a magyar piacra jutó rész.

A támogatási rendszer átalakulásával, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány részvételével ez megtöbbszöröződhet.

Az OTP összességében is kedvezően ítéli meg a hazai gazdaság kilátásait, ehhez azonban szükségesnek látja, hogy a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja, ami eddig is jelentős finanszírozási lehetőség volt az itthoni vállalatoknak folytatódjon, a kifutóban lévő keretek megújuljanak.