Jelentős modernizációs fejlemények lehetnek a magyar agráriumban és az egész élelmiszeriparban, amiből a bankrendszernek is jelentős piacnyerési terepe lehet – hangzott el az OTP Bank által szervezett eseményen.

A vidékfejlesztési program keretében a következő hét, plusz két éves időszakban összesen 4265 milliárd forint uniós és állami támogatás hívható le az agrárium és a vidék fejlesztésére. Ebből az összegből már 2021-ben és 2022-ben 1500 milliárd forintra lehet pályázni, ami önmagában is 200 milliárd forinttal több, mint amennyi az előző hét éves időszak egészében rendelkezésre állt.

Néhány pályázat már meg is jelent, így például ültetvénytelepítésre és gyógynövénytermesztésre 15 milliárd forintos keretig, állattartó telepek megújítására pedig 30 milliárd forintos keretig pályázhatnak az érintettek, a gombatermesztőknek is nyílik lehetőség.

Mindenkinek jut

Az eddigiekhez képest nagy váltás, hogy a kisebb termelőket célzó rendszer megváltozik, a nagyobb cégek is pályáztatnak.

Erről Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Napi.hu kérdésére elmondta, a magyar is integrált európai piac, ezért egyre nagyobb szerepet kell kapjon, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar minden szeglete hozzájuthasson támogatáshoz állami szerveken keresztül.

Ez nem változtat semmit azon, hogy Lengyelország nagyobb piac, az is marad, de a hatékony, versenyképességet növelő beruházásokkal sokat lehet javítani a magyar gazdálkodók helyzetén.

Kérdésünkre Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója hozzátette, érdemes a gyakorlati, a fogyasztói igényeket jobban kiszolgáló, és adott esetben többszázmilliós üvegházi beruházásokra gondolni. Így például elérhető lehet hazai termelésű paradicsom januárban is, ami amúgy is ott van a boltokban, viszont most még jellemzően déli import.

Most az EU átlaghoz mérten 44 százalékos a magyar szektor termelékenysége, ezt hozhatja fel kétharmados szintre a mostani finanszírozási terv, amennyiben sikeresnek bizonyul.

Kell a jegybanki támogatás

Ha sikerül előremutató, a gazdaságok hatékonyságát növelő beruházásokra fordítani ezt a forrást, azzal nem csak egy-egy vállalkozás, hanem a teljes magyar agrárium versenyképessége is növelhető a régióban – mondta Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese.

Az OTP-nek jelenleg  ezermilliárdra tehető az agráriumban kihelyezett hitelállománya, ebből 300 milliárd a magyar piacra jutó rész.

A támogatási rendszer átalakulásával, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány részvételével ez megtöbbszöröződhet.

Az OTP összességében is kedvezően ítéli meg a hazai gazdaság kilátásait, ehhez azonban szükségesnek látja, hogy a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja, ami eddig is jelentős finanszírozási lehetőség volt az itthoni vállalatoknak folytatódjon, a kifutóban lévő keretek megújuljanak.