Az MFB 2018. október-november között végzett reprezentatív kérdőíves vállalati felmérése, az MFB-Indikátor adatai alapján készült MFB Periszkóp szerint az idén 4 százalék körüli növekedésre lehet számítani a vállalati jelzések alapján. Ez azonban az elemzés szerint óvatosan tekinthető idei GDP-prognózisnak, mivel az MFB-Indikátorra alapozott előrejelzésben kiemelt és hangsúlyos szerepe van a vállalati terveknek és várakozásoknak, míg a lakossági szegmens szándékai és lehetőségei csak közvetve, a termelési oldal szemszögéből és megítéléséből kerülnek be a becslésbe - írják.

A cégek várakozásai határozott optimizmust tükröznek az idei évre várt hazai értékesítéssel kapcsolatban, azonban az exportpiacok lassulását érzékelik, ami fejlesztéseikre, finanszírozási döntéseikre is hatással van. A hazai vállalatok átlagosan 9,3 százalékos növekedést prognosztizálnak az értékesítés árbevételében 2019-ben, azonban jelentősek az iparági különbségek. A lakossági fogyasztás esetében a vállalati válaszokból kiindulva 5-6 százalék körüli növekedésre lehet számítani 2019-ben. Az áru- és szolgáltatásexport a cégek jelzései alapján 3-6 százalék körüli ütemben bővülhet az idén - írja az MTI.

QP | Quality Placement

A beruházások növekedése folytatódhat, amit a hazai felvevőpiac kereslete mellett egyre inkább hajt a súlyosbodó munkaerőhiányra alternatív lehetőséget kínáló gépesítés is. A betöltetlen álláshelyek növekvő száma azonban egyúttal a fejlesztések egyre nagyobb akadályát is jelenti, mivel az élő munkaerőt helyettesítő új eszközök, gépek kezelése és használata a korábbitól eltérő, illetve újfajta képességeket is igényel. A vállalatok 2018 végén regisztrált fejlesztési kedvének (a beruházási szándékot jelző vállalatok arányának) alakulása alapján 2019-ben 5-10 százalék körüli ütemben bővülhetnek a hazai beruházások. A beruházási kedv lanyhulásával a vállalatok forrásbevonási szándéka is mérséklődik.

A termelési oldalról valamennyi ágazatban élénkülést várnak a cégek 2019-ben, viszont jelentős szóródásra lehet számítani. A legkedvezőbb értékesítési kilátásokat saját megítélésük alapján a villamosgép-, a háztartásikészülék-gyártás és a vegyipar mutatja, míg az agrárágazatok többsége óvatos árbevétel várakozásokat fogalmazott meg a tavalyi kedvezőnek mondható év után.

A gazdasági növekedés szerkezete az idén átalakulhat: mérséklődhet a beruházások és az export jelentette húzóerő, a fogyasztás hatása viszont erősödhet, míg termelési oldalon az ipar és a szolgáltató szektor járulhat hozzá elsősorban a bruttó hazai termék bővüléséhez. (Idén végre összejöhet a magyar felminősítés?)