Az egészségügyi ágazatban dolgozó érdekvédők magyarázatot várnak arra, mi történt a múltheti kabinetülésen azokkal a bértábla-javaslataikkal, amelyeket a megelőző ágazati egyeztetéseken még a kormányzat képviselői is támogattak - írja a Népszava. Mind a szakdolgozók, mind az orvosok mind az egészségügyben a gazdasági, műszaki területen dolgozók béremelésére több javaslat készült.

A kabinet ülését követő tájékoztatón azonban már csak a szakdolgozók négylépcsős béremelése került szóba. A kormányszóvivő szerint az ápolók és a szakdolgozók bére idén júliustól 8 százalékkal, jövőre 14 százalékkal, 2021-ben 20 százalékkal, 2022-ben pedig újabb 30 százalékkal nő. A béremelés idén 35 milliárd, jövőre 146 milliárd, 2021-ben 233 milliárd és 2022-ben 423 milliárd forint kiadást jelent a költségvetésnek.

Az idei évre bejelentett 8 százalékos emelésről már korábban döntött a kormány, abban csak annyi az újdonság, hogy a kifizetését előrehozták novemberről júliusra - mondta a napilapnak Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. A kormányszóvivő 35 milliárdot mondott az idei béremelés költségeként, ám ez sokkal nagyobb keret, mint amennyire a bejelentett béremeléshez szükség van. Annak a havi költsége, 2,4-2,6 milliárd forint, azaz az év végéig összesen 12,5 milliárd lenne.

Ha most júliusban csak a már bejelentett nyolcszázalékos emelés lesz, akkor körülbelül 4-5 ezer embernek nem lesz több pénze a borítékban. Ők mindössze papíron kapnak majd egy új besorolást.