A jövő évi költségvetésben mindössze 150 milliárd forint többletet terveztek az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) jövő évi keretébe és további 60 milliárdot adnának a fejlesztésekre - írja a Népszava. Idén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 2443,3 milliárdból gazdálkodhatott, így a többletből nem futja a kórházak és szakrendelők finanszírozásának emelésére sem. A természetbeni orvosi ellátásokra a 150 milliárdos pluszból 40 milliárd jut. Ennek másfélszerese szokott lenni évente csak a kórházi eladósodás.

További 31 milliárddal nőhet a gyógyszerkassza és céltartalékként 80 milliárdos összeget különítettek el az orvosok, az ápolók, a védőnők és a műszaki, illetve gazdasági területen dolgozók béremelésre. Ebből a szakdolgozók idei és jövő évi többletéhez 28-30 milliárd forintra van szükség.

A kormány 2015 óta ígéri, hogy megújítja a fővárosi egészségügyi ellátórendszert, és erre mintegy 700 milliárdos költséget terveztek, ám ennek az összegnek sincs nyoma. Jövőre a tárca fejlesztésekről szóló fejezetét növelték meg 60 milliárd forinttal - körülbelül ennyi pénzt terveznek elkölteni idén is az Egészséges Budapest Programhoz (EBP) kötődő feladatokra, eszközbeszerzésekre.

A Kásler Miklós miniszter népegészségügyi programjának végrehajtásához szükséges költségvetési források még a lógnak levegőben. A pénzt ugyanis a kabinet attól tette függővé, hogy milyen lesz az idei gazdasági növekedés.