Az évtizedekkel ezelőtt iskolákban tanult "elsivatagosodás" kifejezés túlzás volt, ám az éghajlatváltozással melegebb is lett és szárazabb is lett az idő, ráadásul a csapadékeloszlás is rosszabb lett - mondta.

"Nem az egész Föld sivatagosodik el, hanem a mediterrán medencében érvényesül a szárazabbá válás. Ne felejtsük el, hogy a szárazabbá válás nem csak azt jelenti, hogy kevesebb csapadék érkezik, hanem azt is, hogy több párologna, de nem tud, mert nincs miből. De azért azt mondani, hogy sivataggá válik, nem lehet" - fogalmazott az éghajlatkutató.

A globális felmelegedés miatt korábban azt mondták: Magyarországon narancsot is lehet majd termeszteni. Mika János szerint ez ennél jóval bonyolultabb folyamat.

"Ahhoz sok dolog kellene. Például a napfénytartalom hossza Magyarországon nem fog megnőni, mert a földrajzi szélesség nem fog megváltozni. A csillagászatilag lehetséges napfénytartalom ugyanaz marad. A felhőzet ugyan valamelyest csökken, így egy kicsit nőni fog nálunk a napfénytartalom, de nem olyan mértékben, hogy az narancstermesztésre jó lenne. Legalábbis reméljük, hogy nem kell tíz fokos melegedéssel számolnunk. Három fok felé nem szabad engedni a globális melegedést. A párizsi megállapodásban kettő fok áll, de három fok felett vannak a vissza nem fordítható folyamatok" - közölte az éghajlatkutató.