Továbbra is munkaalapú társadalmat építünk, a cél a teljes foglalkoztatottság és a növekvő bérek elérése - tette le a voksot Varga Mihály mai első bizottsági meghallgatásán.

A gazdasági tárca (NGM) helyett a "lecsupaszított"  pénzügyi tárca (PM) élére kerülő politikus szavai szerint a következő kormányzati ciklusban is marad az általa arányosnak nevezett adórendszer - azaz a jelenlegi. Mindehhez növelni kell a versenyképességet - ebben pedig minőségi javulásra van szükség.

A gazdaságpolitika alapját továbbra is a pénzügyi stabilitás. Ennek két fontos eleme az alacsony államháztartási hiány és az államadósság további csökkentése - ehhez hamarosan újabb eszközöket fogunk hozzátenni - az erről való gondolkodás már zajlik a tárcánál. Az idei tervezett hiány pedig nincs veszélyben.

Jöhet a nullás költségvetés

Egyre közelebb járunk a nullás költségvetéshez - mondta Varga. A cél az, hogy a ciklus végére hiány nélkül tudjuk megtervezni a büdzsét. A szocho tovább csökkenhet, 2022 végére várhatóan 11,5 százalék lesz csupán - azaz a hatéves bérmegállapodás miatt folyamatosan csökken majd az adóbevétel. A tárca számításai szerint 2021-re a GDP 35,6 százalékára csökken az adócentralizáció mértéke - szemben a 2018-as 37,5 százalékkal.

Az államadósságon belül továbbra is cél a forintarány javítása és az átlagos futamidő növelése. Az adósságráta csökkentését pedig a paksi bővítés és belgrádi vasútépítés nem veszélyezteti.

Az elmúlt két évben volt néhány olyan hónap, amikor az államadósság nominális értéke is csökkent. Ezzel együtt fontos kérdés, hogy milyen ütemben érdemes az állományt csökkenteni.

A magyar gazdaság 2013. áprilisa óta növekszik - én pedig 2013. márciusa óta vagyok miniszter - mondta Varga Mihály.

A következő időszakot alapvetően a nemrégiben frissített konvergenciaprogramban szereplő módon képzeli a PM új vezére.

Mi legyen az adókkal?

A jelenlegi adórendszer változatlanságát többször is hangsúlyozta a régi-új miniszter. Szavai szerint az adókat csökkenteni kell, a kisebb közterheket viszont be kell szedni - az utóbbi érdekében még újabb intézkedések jönnek.

A munkaerő kiáramlása kapcsán a magyar kormánynak korlátozottak a lehetőségei - mondta egy kérdésre válaszolva Varga. Egy normális folyamat zajlik. A munkanélküliség kapcsán pedig a miniszterjelölt lát még lehetőséget arra, hogy a nők és a szépkorúak foglalkoztatási számait javítsák.

Általános áfakulcs-csökkentést nem tudok ígérni és nem is kívánok.

A reálbérek gyors emelkedése kapcsán a miniszterjelölt nem aggódik. A kkv-k nem jeleztek ennek kapcsán problémát felénk - mondta kissé meglepő módon Varga.

A nagy kérdés: a lakásáfa

Véleményem szerint a lakásépítések számát - különösen vidéken - még érdemes növelni és szükség is van erre - lesznek olyan új javaslataink, amelyek ezt a folyamatot szeretnék segíteni. Ezzel Varga mondott is valamit, meg nem is annak kapcsán, hogy meghosszabbítják- e a kedvezményes lakásáfát 2019. december 31. után.

Az euróbevezetés ügyében pedig megismételte: nem hajt a tanár bennünket. Az időzítést viszont jól meg kell fontolni - ebben érdemes figyelni a csehekre és a lengyelekre is.

A bizottság végül 10 igen, 2 nem és 2 tartózkodás mellett támogatta Varga miniszterségét.

Képünk forrása: AFP photo/Dieter NAGL