Kőolajból változatlanul 90 napos készletszint áll rendelkezésre a stratégiai tározókban, az 1,2 milliárd köbméteres földgázkészletekből azonban július elsejétől a miniszteri rendeletben meghatározott mennyiséget értékesítette a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) − mondta a Napi Gazdaságnak Grád Ottó, az MSZKSZ készletezési és kereskedelmi vezetője. A rendeletben meghatározott két tagvállalat − az MVM Zrt. és az E.On Földgáz Trade Zrt. − számára adtak el gázt. A stratégiai földgázkészlet így 915 millió köbméter közelébe csökkent, az eladott mennyiség azonban továbbra is az MSZKSZ tározóiban található, amelynek fizikai kiszállítása csak a negyedik negyedévtől várható. Arról az MSZKSZ-nek nincs információja, hogy a két kedvezményezett társaság mihez kezd majd a gázzal.

Az 1,2 milliárd köbméter stratégiai készlet az előírt 20 millió köbméter napi kitárolási kapacitással 60 napi tartalékot jelentett a keleti irányú csővezetéki import kiesése esetén. A jelenlegi mintegy 915 millió köbméter földgázkészlet biztonsági szempontból mégsem jelent arányos csökkenést, mivel az utóbbi években a hazai gázfelhasználás is jelentősen csökkent − hangsúlyozta Grád. Míg korábban télen a napi csúcsfogyasztás néha megközelítette a 100 millió köbmétert, addig az elmúlt években a legmagasabb téli csúcs sem érte el a 70 milliós szintet. (A stratégiai készletekből fizikai kiszállítás a legutóbbi, 2009 eleji gázkrízis idején nem történt, noha az MSZKSZ megtette erre az előkészületeket.)

A felszabadított mennyiség értékesítési áráról a kereskedelmi szerződés értelmében Grád lapunk kérdésére nem kívánt nyilatkozni, a korábbi közlések szerint azonban az a piacinál kedvezőbb szintet jelentett. A stratégiai gáztároló költségeit a fogyasztók fizetik meg, köbméterenként 2,06 forint értékben. Ez az összeg a készlet csökkenését követően várhatóan nem változik. Grád szerint ugyanis az idei készletezési költségek az értékesítés után a tavalyinál alacsonyabbak lehetnek, de a bevételek a fogyasztás további csökkenése miatt szintén a tervezettnél kedvezőtlenebbül alakulhatnak. A kiadásokat meghaladó esetleges bevételi többlet felhasználásáról az MSZKSZ igazgatótanácsa dönt, megvizsgálva, hogy azt a tagi hozzájárulások vagy éppen a szövetség készletfinanszírozó hiteleinek csökkentésére fordítsák.

Az E.On Földgáz Storage Kft. gáztározóinak jelenlegi készlete 2,1 milliárd köbméter, ami mintegy 50 százalékos töltöttséget jelent, a napi betárolás 7-8 millió köbméter − tudtuk meg a társaságtól. A március végi zárókészlet 1,45 milliárd köbméter volt. A tárolók töltöttsége a vevői igényeken múlik, a lekötés mennyiségét, illetve a feltöltés ütemét a kapacitást lekötő kereskedők határozzák meg. A jelenlegi állapotból az E.On szerint annyi látható, hogy a korábbi évekhez képest előreláthatólag kevesebb gázt fognak betárolni. A tároltató partnerek lekötéseiből származó tapasztalatok alapján az elmúlt években jelentősen csökkent a földgáz iránti kereslet, részben a visszaeső hazai földgázfelhasználás következtében. A fennmaradó fogyasztás kielégítéséhez szükséges kapacitás kapcsán megszűnt az a korábbi gyakorlat, hogy a tároltatók a teljes igényüket a tárolói év elején kötik le, az E.On szerint a piaci és szabályozási bizonytalanságok miatt a kapacitásportfóliók a betárolási ciklus végére nyerik csak el végleges formájukat.

Tavaly az áprilisi 45 százalékos lekötés decemberre 91 százalékra nőtt, jelenleg a tárolói kapacitások 60 százalékát kötötték le. A társaság szerint a rendelkezésre álló információk alapján az idén nem várható csúcstöltöttség (tavaly rekordmennyiségű, a 2,17 milliárd köbméter névleges befogadóképességet is meghaladó, 2,39 milliárd köbméter földgázt tárolt be a föld alatti mészkőrétegekbe az E.On Földgáz Storage Kft. zsanai földgáztárolójában). Az E.On gáztárolóinak teljes kapacitása 4,2 milliárd köbméter, a kitárazott gáz mennyisége pedig az igényektől függően napi 10−20 millió köbmétertől akár 55 millióig is terjedhet.